Vijesti 23.11.2015.

Za prekovremeni rad radnici ne dobiju ni marku

ČITANJE: 2 minute
prekovremeni rad
U ogromnoj većini slučajeva poslodavci ne plaćaju zaposlenima prekovremeni rad, a na ovaj način oštećeno je više desetina hiljada radnika, procjenjuju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Sindikalci ističu da se o takvim slučajevima zloupotreba uglavnom ćuti jer su oni koji su se odlučivali za borbu za svoja prava – ostajali bez posla.

– Prekovremeni rad je prisutan u manjim preduzećima, i u 90 odsto slučajeva nije plaćen. Najviše se to odnosi na sektor trgovine. Imamo sličnu situaciju i u tekstilnoj industriji. Postoji slučaj gdje radnici rade svaki dan po dva sata za ‘razvoj’ jedne privatne firme, a to im nije plaćeno- kaže Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On upozorava da na evidencijama biroa ima mnogo kvalifikovanih radnika, tako da, u suštini, i nema potrebe za prekovremenim radom.

– Ali, poslodavcima više odgovara prekovremeni neplaćeni rad, nego zapošljavanje novih radnika- naglasio je Šatorović.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove ističu da kontrolišu ostvarivanje prava koja radniku pripadaju po osnovu prekovremenog rada.

– Za devet mjeseci ove godine inspekcija je izvršila više od 2.400 provjera radnog vremena, u kojima je kontrolisano puno radno vrijeme, trajanje prekovremenog rada, preraspodjela radnog vremena, noćni rad i drugo- navodi Dušanka Makivić, portparol Republičkog inspektorata.

Kada se utvrdi da je u evidenciju o dnevnoj prisutnosti radnika na radu evidentiran prekovremeni rad, inspekcija kontrolom obračuna i isplate plata i naknada plata provjerava da li je, u skladu sa zakonom, osnovna plata radnika uvećana po osnovu prekovremenog rada.

– Uvidom u evidencije dnevne prisutnosti u manjem broju slučajeva utvrđeno je da radnici ostvaruju veći sedmični fond radnih sati nego što je definisano zakonom, a da im plata nije uvećana po tom osnovu, te je poslodavcima naloženo da radnicima obračunaju prekovremeni rad i isplate ga- kaže Makivićeva.

Međutim, kako saznajemo, to ne znači da se po ovom osnovu zakon rijetko krši jer u ovim kontrolama postoje određene poteškoće koje se odnose na zakonske nedorečenosti.

– Naime, za knjigu satnice, šihtaricu, zakonom nije propisan obrazac, što može dovesti do zloupotreba u smislu da poslodavci vode dvojne evidencije o prisustvu radnika na radu, tako da je teško utvrditi stvarno stanje- ističu iz inspekcije.

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u FBiH, ističe da ovo udruženje ne stoji iza poslodavaca koji radnicima ne plaćaju prekovremeni rad.

– To mogu raditi samo neodgovorni poslodavci, koji krše zakon. Postoje jasno zakonom definisane obaveze poslodavaca u slučajevima kada se radi prekovremeno i ne vidim razlog zbog čega neko nekome uskraćuje naknadu za prekovremeni rad- kazao je Čengić.

(Nezavisne novine)