Biznis 15.07.2016.

Za ratare 800.000 KM iz gradske kase

ČITANJE: 1 minuta

Počela je isplata podsticaja poljoprivrednicima za koje je grad iz ovogodišnjeg budžeta obezbijedio 800.000 KM, što je skoro dva puta više novca nego lani.

U Centru za razvoj i unapređenje sela su rekli da je ove godine na javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje stigla 381 prijava.

Precizirali su da je od tog broja uslove ispunilo 360 kandidata. Podsticaje će dobiti 52 poljoprivrednika za biljnu proizvodnju, 87 za animalnu proizvodnju, 81 za nabavku poljoprivredne mehanizacije, 43 za nabavku steonih junica, 90 za nabavku pčelinjih društava i sedam firmi.

– Komisija koja je razmatrala prijave je odlučila da bi svi kandidati koji su ispunili uslove za dodjelu ovog novca, trebalo da dobiju podsticajna sredstva – rekli su u Centru.

Objasnili su da oni koji ispunjavaju uslove treba da dostave dokaze o sopstvenom učešću u realizaciji projekata za koje su tražili subvencije, nakon čega se potpisuje ugovor sa Centrom za razvoj i unapređenje sela.

– Do 12. jula zaključena su 93 ugovora, za koje je uplata u toku. U narednom periodu ćemo nastaviti potpisivanje ugovora sa ostalim korisnicima – rekli su u Centru.

Istakli su da su ove godine poljoprivrednici pokazali veću zainteresovanost za podsticaje nego lani kada je novac dobilo 189 korisnika u iznosu od 477.614 KM.

(Glas Srpske)