Politika 20.11.2020.

Za razliku od ostalih šefova partija, Dodik dobio najveću podršku komšija

ČITANJE: 4 minute

Lider SNSD-a Milorad Dodik uživa najveću podršku komšija i birača koji glasaju na istom biračkom mjestu kao i on, dok ostali šefovi partija ne mogu da se pohvale time da komšije masovno glasaju za njih, piše BL Portal.

Ipak, ne mogu ni da se žale, jer su njihove stranke na biračkim mjestima na kojima oni glasaju dobile procentualno otprilike istu podršku kao i na nivou cijele lokalne zajednice. SNSD je na proteklim izborima na biračkom mjestu u Domu kulture u Laktašima na kojem glasa Dodik dobio podršku više od 53 odsto birača, dok je u rodnim Bakincima, gdje se nalazi i njegovo porodično imanje “pomeo” sve ostale stranke sa više od 80 odsto osvojenih glasova. SNSD je u Laktašima dobio ukupno oko 45 odsto glasova.

Za razliku od njega, lider najveće opozicione stranke SDS-a Mirko Šarović poprilično se osramotio, jer je SDS u Istočnom Novom Sarajevu tek treća partija po broju glasova iza SNSD-a i DNS-a. Šarovićeva stranka je na biračkom mjestu Dom Lukavica na kojem on glasa osvojila svega 78 glasova, odnosno 13,81 odsto, što je skoro tri puta manje od SNSD-a i duplo manje od DNS-a, dok je SDS u ovoj opštini dobio ukupno oko 15 odsto glasova. I DNS Nenada Nešića koji takođe glasa u Istočnom Novom Sarajevu dobio je procentualno nešto manje glasova od ukupnog broja glasova u ovoj opštini na biračkom mjestu Tilava na kojem on glasa. DNS je u Tilavi, na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova, dobio oko 18 odsto, a u cijeloj opštini oko 20 odsto birača, čime je prestigla SDS i postala druga partija po snazi.

Stranke ostalih lidera na biračkim mjestima na kojima oni glasaju ostvarile su rezultat na nivou ukupnog rezultata partije u lokalnoj zajednici. Tako su birači u banjalučkoj osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u kojoj glasa lider PDP-a Branislav Borenović njegovoj stranci po biračkim mjestima dali povjerenje između 19,3 i 22,5 odsto, dok je PDP u cijeloj Banjaluci osvojio oko 20 odsto glasova. Slična situacije i sa Ujedinjenom Srpskom Nenada Stevandića, jer je ova stranka u osnovnoj školi “Branko Radičević” u banjalučkom naselju Starčevica, gdje živi i glasa lider stranke, dobila povjerenje između osam i 12 odsto birača, dok je US u Banjaluci dobila podršku oko 8,8 odsto birača. I lider SP-a Petar Đokića uživa podršku komšija, jer je njegova stranka u brčanskoj osnovnoj školi “Tamara Begović” gdje on glasa dobila podršku oko 15 odsto birača, što je više od 11 odsto koliko je ukupno dobila SP u Brčkom.

DEMOS Nedeljka Čubrilovića u Ekonomskoj školi u Banjaluci, gdje on glasa, dobio je nešto manje glasova u odnosu na ukupni rezultat stranke, jer je DEMOS dobio oko pet odsto, dok je u cijelom gradu dobio podršku više od šest odsto birača. Ipak, DEMOS je u Krupi na Vrbasu, odakle je Čubrilović, pomeo sve ostale stranke, jer je osvojio oko čak 40 odsto glasova, a na ovim biračkim mjestima pobijedio je i kandidat vladajuće koalicije za gradonačelnika Igor Radojičić. Valja napomenuti da je DEMOS odličan rezultat ostvario u Karanovcu koji važi za lokalnu bazu ove stranke, jer iz njega dolazi šef gradskog odbora DEMOS Slobodan Stanarević, kao i da je u Karanovcu pobijedio Igor Radojičić.

I lider SPS-a Goran Selak dobio je veliku podršku komšija. SPS je u njegovom rodnom Šargovcu dobio više od 25 odsto.

Politikolog Siniša Simikić kaže da od nekoliko faktora zavisi kako će neki političar ili njegova partija proći na svom biračkom mjestu.

“Od odnosa prema komšijama, preko toga kako generalno kotira njegova politička opcija, pa do toga da li je nešto konkretno uradio u svom naselju i niza drugih faktora. Ipak, kada komšije nekome ne pruže podršku stvara se prostor za ogovaranje u smislu “da je dobar podržali bi ga oni s kojima živi”. S druge strane, stoji i to da je najteže biti prorok u svom selu, jer je nažalost poznato da Srbi komšijama zavide na uspjehu”, kaže Simikić.

Iako je na biračkim mjestima u Ekonomskoj školi u Banjaluci gdje glasa lider NDP-a Dragan Čavić, njegova stranka dobila oko 3,5 odsto glasova, to joj nije pomoglo da pređe cenzus. NDP je u Banjaluci dobio ukupno oko 1,4 odsto glasova.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: Milorad Dodik