Biznis 12.05.2016.

Za realizacija projekta navodnjavanja u RS potrebno 24 miliona dolara

ČITANJE: 2 minute
navodnjavanje
U Republici Srpskoj u toku je realizacija projekta razvoja navodnjavanja, ukupne vrijednosti 24 miliona dolara, čiji je cilj rehabilitacija i modernizacija postojećih i izgradnja novih sistema za navodnjavanje.

U okviru ovog projekta planirana je izgradnja sistema za navodnjavanje na pet hiljada hektara. Od ukupne procijenjene vrijednosti projekta, 85 odsto će biti finansirano iz kredita Svjetske banke, a minimalno 15 odsto će finansirati korisnici, lokalne zajednice i Vlada Republike Srpske.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske navode da je u drugoj fazi realizacije projekta u pripremi tehnička dokumentacija za izgradnju sistema za navodnjavanje u LJubinjskom polju na 250 hektara, u 20 mjesnih zajednica opštine Bratunac na 488 hektara i na lokalitetu Maglajani u opštini Laktaši na 160 hektara.

U toku je i priprema tehničke dokumentacije za projekat izgradnje “spojnog kanala” dužine od devet kilometara za zahvatanje vode iz rijeke Vrbas u kanal Osorna za navodnjavanje potencijalnih 3.000 hektara obradivih površina na području koje pripada opštinama Laktaši i Gradiška.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u prvoj fazi realizacije projekta /2013-2014/ izgrađena dva sistema za navodnjavanje pod pritiskom u Novom Selu, opština Bijeljina, na 622 hektara i u Gojkovu i Stakića polju, opština Pelagićevo, na 202 hektara.

Usljed majskih poplava 2014. godine sistemi nisu stavljeni u rad, ali u 2015. godini, prema izvještajima korisnika sistema, primjena navodnjavanja je uticala na povećanje prinosa zasijanih kultura od 30 do 35 odsto u poređenju sa površinama koje nisu navodnjavane.

Jedinica Ministarstva za koordinaciju međunarodnih projekata ppikuplja informacije i podatke od zainteresovanih za dodatne projekte koji bi mogli biti uzeti u razmatranje za finansiranje, a trenutno su u razmatranju lokacije na području opštine Gradiška sa razvijenom intenzivnom proizvodnjom jabučastog voća, te Trebinjsko polje sa značajnim površinama prvenstveno pod vinogradima.

(Agencije)