Svijet 25.07.2020.

ZA RIZIČNE ZEMLJE: Od ponedjeljka nova pravila za ulazak u Austriju

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je broj oboljelih od Covida-19 naglo počeo da raste, vlada Austrije donijela je nova pravila za ulazak u Austriju iz takozvanih rizičnih zemalja, u koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana.

Mjere stupaju na snagu od ponedjeljka, objavilo je Ministarstvo zdravlja Austrije.

Nove mjere, za razliku od onih koje su najavljene ranije u sedmici, sadrže samo manje promjene, prenose austrijski mediji.

Povratnici iz regija visokog rizika sada će morati imati negativan PCR test sa sobom, nešto aktualniji nego prije, ili ako ga nemaju, kao i prije, morat će biti pod karantinom, piše Tanjug.

Obavezan karantin, čak i u slučaju negativnog PCR testa, odnosi se samo na državljane trećih zemalja koji ne žive u Austriji.

Građane Austrije, EU, Europske ekonomske zajednice, Švicarske, kao i sve osobe s prebivalištem u Austriji, pri povratku iz regija visokog rizika, prema dekretu Ministarstva zdravstva, na granici neće morati pokazati medicinsku potvrdu, ali negativan PCR test, koji ne smije biti stariji od tri dana je neophodan. Ako prilikom ulaska nemaju PCR test, moraju proći desetodnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti ako u Austriji urade PCR test o svom trošku u roku od 48 sati.

Usput, uredbom je skraćeno i trajanje samoizolacije, sa prethodnih 14 na 10 dana.

Posebno pravilo primjenjuje se na diplomate, sezonske radnike i njegovatelje iz trećih zemalja, a to je da moraju pokazati negativan PCR test i prijeći na desetodnevni karatin, koju mogu ostaviti nakon novog testa obavljenog u Austriji, u slučaju da bude negativan.

Također, tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja.

Kako prenosi RTRS, uredbom su takođe navedene regije rizika koje uključuju 31 zemlju i Kosmet. To su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Bjelorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, samoproglašeno Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, Sjedinjene Države i kineska provincija Hubei.

Za ljude koji su u inostranstvu od ponedjeljka, nova pravila primjenjivaće se tek od 1. augusta.

(N.S/ Banjaluka.net)