Vijesti 26.10.2015.

Za rukovodioce i savjetnike 67.000 KM mjesečno

ČITANJE: 3 minute
savjetnici
Rukovodstvo oba doma parlamenta BiH, odnosno njih šestoro zajedno sa svojim savjetnicima, mjesečno primi više od 67.000 KM, što ih svrstava u sam vrh kada su u pitanju plate prvih ljudi parlamenata iz zemalja regiona.

Podatak je to do kojeg smo došli nakon što je poslanik Šemsudin Mehmedović postavio pitanje o broju savjetnika i njihovim primanjima. Iz odgovora je vidljivo da svaki rukovodilac oba doma parlamenta BiH ima po jednog savjetnika, s tim da od njih šest, samo dvojica, i to Safet Softić i Šefik Džaferović, nemaju šefove kabineta.

Poreske obveznike BiH, što se tiče rukovodilaca paralmenta BiH, najviše košta rad Bariše Čolaka, drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, koji zajedno sa svojim šefom Kabineta Helenom Lonačar i savjetnikom Snježanom Zelenikom mjesečno inkasira oko 13.600 KM. Čolakova plata (najveća od svih rukovodilaca) sa svim naknadama iznosi 6.921 KM, dok Lončareva i Zelenika mjesečno prime 3.489, odnosno 3.223 KM.

Ništa manje ne košta ni rad Mladena Bosića, prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, kojeg savjetuje Nebojša Vukanović, a čijim kabinetom šefuje Slaviša Raković. Bosićeva plata sa svim naknadama iznosi oko 5.700 KM, dok Vukanović i Raković prime “tek” 3.240, odnosno 3.161 KM.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH, zajedno sa Vesom Vegarom, šefom Kabineta, i Josipom Merdžom, savjetnikom, iz budžeta BiH mjesečno izvuče nešto malo manje od 12.000 KM. Njena plata sa svim naknadama veća je od 5.600 KM, dok plata njenog savjetnika iznosi oko 2.700 KM, a šefa Kabineta oko 3.350 KM.

Malo manje od predsjedavajuće Predstavničkog doma i njenih najbližih saradnika, “zarade” Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda, njegov savjetnik Aleksandar Savanović i šef Kabineta Snježana Božić, koji mjesečno dobiju nešto malo više od 10.000 KM. Tadićeva plata uz naknade je oko 5.400 KM, dok Božićeva primi 2.860 KM, a Savanović, koji je angažovan po ugovoru o djelu, poreske obveznike košta 2.140 KM. Treba podsjetiti da je Tadić u junu bio najplaćeniji parlamentarac, koji je, zahvaljujući naknadi za posjetu izbornoj bazi od 1.500 KM, zaradio gotovo 7.300 KM. Ali ni to nije najveća isplaćena plata u ovoj godini, jer je Lazar Prodanović, poslanik Predstavničkog doma parlamenta BiH, uz platu, naknadu za posjetu izbornoj bazi od 1.700 KM i naknadu za članstvo u Upravnom odboru od 600 KM inkasirao u maju 8.120 KM.

Za razliku od svojih kolega iz SDS-a i HDZ-a, Šefik Džaferović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Safet Softić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, nemaju šefove kabineta već samo savjetnike. Džaferović ima mjesečna primanja od 5.687 KM, dok njegov savjetnik Jasmin Beganović budžet BiH košta 2.721 KM, dok je Softićeva plata 5.480 KM, a njegovog savjetnika Ibrahima Nadarevića 3.209 KM.

Za primanjima rukovodilaca Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH ne zaostaju ni poslanici, koji ukupno mjesečno prime od 4.800, do gotovo 7.000 KM. Pored osnovne plate, poslanici i delegati u paralmentu BiH dobiju topli obrok, prevoz, paušal, a veliki broj je i onih koji uzimaju naknadu za odvojen život koja se kreće oko 300 KM.

Od ukupno 57 poslanika i delegata, samo njih šest nije u radnom odnosu u parlamentu BiH, tako da mjesečno imaju pravo samo na paušal koji iznosi 713 KM, a koji se bez ikakvog osnova isplaćuje i onima koji su u stalnom radnom odnosu.

– Parlament BiH je jedna od najneefikasnijih institucija u regiji, a sa druge strane, najplaćeniji su, a imaju veću platu i od kolega iz Hrvatske, koji su u Evropskoj uniji- rekao je Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja.

Što se tiče učinka naših parlamentaraca, tu bilježimo neslavan rekord, jer prosjek zakona koje usvoji parlament BiH u toku mandata je oko 150, dok, recimo, Sabor Hrvatske usvoji i do 750 zakona.

– Plate parlamentaraca treba vezati sa prosječne plate u BiH i, recimo, odrediti da im primanja budu tri do tri i po prosječne plate u BiH, što je oko 2.500 do 3.000 KM. Kada svojim radom dignu prosječnu platu, niko neće imati ništa protiv da i oni zarade više- rekao je Ćavar.

(Nezavisne novine)