Vijesti 30.10.2021.

Za sanaciju štete u Kostajnici izdvojeno gotovo 1,7 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Za sanaciju štete u opštini Kostajnica koja je nastala usljed zemljotresa 29. decembra prošle godine, do sada je izdvojeno 1.649.650 KM, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

“Nedugo poslije zemljotresa, Vlada Republike Srpske je doznačila 300.000 KM za hitne intervencije, od čega je uloženo 96.000 KM za nabavku kontejnera, hitne sanacije, ishranu članova Civilne zaštite i slično”, naveo je Pašić.

Prema njegovim riječima, nakon što je lokalna uprava raspisala javni poziv za dodjelu pomoći u sanaciji stambenih i privrednih objekata, zaprimljeno je 476 zahtjeva.

“Do sada je po ovom osnovu potpisano 335 ugovora čija je ukupna vrijednost 820.000 KM i ovaj novac je doznačen građanima iz sredstava koje je donirala Vlada Srbije”, istakao je Pašić.

On je dodao da je za sanaciju i popravke stambenih objekata Crveni krst obezbijedio do sada 137.650 KM.

“U toku je i izrada projekata za izgradnju šest stambenih objekata licima čije su kuće urušene u zemljotresu. Ukupna vrijednost je 361.000 KM, a ove aktivnosti jednakim iznosima finansiraju opština Kostajnica i `Karitas`”, rekao je Pašić.

On je naveo da je građanima podijeljen građevinski materijal ukupne vrijednosti 200.000 KM koji je donirala Vlada AP Vojvodine.

Pašić je napomenuo da je Vlada Kantona Sarajevo donirala 50.000 KM za sanaciju objekta Srednjoškolskog centra Kostajnica, a do sada je u ovu svrhu utrošeno 35.000 KM.

Odbornici Skupštine opštine Kostajnica usvojili su u maju ove godine elaborat o procjeni štete od zemljotresa, u kome se navodi da je direktna šteta od zemljotresa u ovoj lokalnoj zajednici 9,6 miliona KM.

Razoran zemljotres pogodio je 29. decembra 2020. godine Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

(Srna/ N.S)

Oznake: Kostajnica