Vijesti 19.07.2016.

Za šest mjeseci zatečeno 40 radnika bez prijave

ČITANJE: 2 minute

Inspektori rada su za šest mjeseci 2016. godine zatekli 40 neprijavljenih radnika, što je manje nego u istom periodu prošle godine, kada su zatečena 43 lica koja su radila na crno.

– Neznatno smanjenje se može protumačiti pojačanom disciplinom na tržištu radne snage, ali i, nažalost, većim brojem odjavljenih preduzeća – rekli su iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Poslovi u kojima su najčešće zatečeni radnici na crno su u oblastima trgovine i ugostiteljstva, a nisu rijetkost ni u drugim privrednim granama poput građevinarstva i prehrambene industrije.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić rekao je da slika o broju radnika na crno u gradu nije realna, kao i da je poražavajuće koliko je ljudi koji rade a nisu prijavljeni.

– Na području grada broj neprijavljenih radnika u ugostiteljstvu je veći od 1.000 – rekao je Tatić.

Istakao je da se mora shvati da je potrebno da se plaćaju porezi i doprinosi da bi država živjela.

– Ima onih koji zbog zarade izbjegavaju da prijave radnike u ugostiteljstvu, ali 60 odsto je onih koji ih ne prijavljuju zbog poreza i doprinosa – kazao je Tatić i dodao da se trenutno, kada bude prijavljen radnik, na minimalac od 370 KM plaćaju porezi od 280 KM.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca Bogdan Marijanović kaže da je potrebno razgraničiti velike trgovačke centre i male prodavnice, jer u malim prodavnicama najčešće radi jedan trgovac i kada dođe inspekcija, on ne može pobjeći, jer ne može ostaviti tezgu samu.

– U velikim centrima imate 20 radnika, od toga je 10 neprijavljeno i kada dođe inspekcija, oni se razbježe – kazao je Marijanović.

Konobar, koji nije želio da da mu ime objavimo, kazao je da je radio u jednom od banjalučkih restorana kao “ilegalac”.

– Nisam bio prijavljen i stalno sam radio u strahu da ne naiđe inspekcija. Poslije nekoliko mjeseci gazda me je prijavio na četiri sata i platu shodnu radnom vremenu, mada sam ja radio punih osam, a nekada i više sati. Nisam dugo izdržao i napustio sam ugostiteljstvo. Imao sam osjećaj da se krše ne samo radnička već i moja ljudska prava. Sve dok ovakve pojave ne budu iskorijenjene, ovo društvo ne može naprijed – kazao je naš sagovornik.

Statistika

Prema podacima Odjeljenja za inspekcijske poslove, prošle godine broj zatečenih neprijavljenih radnika bio je 86, dok je u 2014. godini zatečeno 66 radnika na crno.

– Odjeljenje za inspekcijske poslove u prošloj godini izdalo je 102 prekršajna naloga kojim su izrečene novčane kazne od 135.250 KM – stoji u godišnjem izvještaju ovog odjeljenja.

(Glas Srpske)