Vijesti 26.01.2016.

Za stambeno zbrinjavanje 438 porodica 30 miliona KM

ČITANJE: 3 minute
stambeno zbrinjavanje
Za 338 interno raseljenih porodica u BiH i 100 izbjeglih porodica iz Hrvatske u BiH biće obezbijeđen stambeni smještaj realizacijom sporazuma o saradnji ukupne vrijednosti 30 miliona KM, u okviru Regionalnog stambenog programa.

Sporazume su danas u Sarajevu potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, ministar za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH /FBiH/ Edin Ramić, šef Odjeljenja za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Brčko distrikta Rifet Mujanović i gradonačelnici i načelnici po devet gradova i opština iz Srpske i FBiH.

U Republici Srpskoj biće izgrađena 252 stana u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Bileći, Brodu, Derventi, Foči, Gradišci i Vlasenici.

U FBiH biće izgrađeno 178 stanova u Bosanskom Petrovcu, Tuzli, Olovu, Zenici, Foči-Ustikolini, Goraždu, Palama-Prači, Jajcu i Ilidži, dok će osam stanova biti izgrađeno u Brčko distriktu.

Borovčeva je izjavila novinarima uoči potpisivanja sporazuma da će stambeni smještaj dobiti najugroženije kategorije stanovništva koje već više od 20 godina čekaju krov nad glavom.

-Opštine i entitetska ministarstva imaće značajan posao na provođenju ovih sporazuma. Dogovorićemo se o konkretnim aktivnostima i rokovima. Očekuje se da u roku od 60 dana sve opštine donesu odluke o načinu zbrinjavanja ovih lica jer je riječ o socijalnim stanovima koji ostaju u vlasništvu opština- pojasnila je Borovčeva.

Prema njenim riječima, BiH ne bi mogla da napravi ovako velike korake u stambenom zbrinjavanju izbjeglica i raseljenih lica da nije ostala dosljedna Regionalnom stambenom programu koji podrazumijeva saradnju sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ona je podsjetila da je ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona KM odnosi na projekte u BiH.

BiH je do sada podnijela aplikacije za četiri podprojekta ukupne vrijednosti 80 miliona KM, u okviru kojih će biti obezbijeđeno zbrinjavanje 1.870 porodica u 70 gradova i opština u BiH.

Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine.

Borovčeva je ukazala na izuzetnu podršku međunarodne zajednice, prije svega EU, kao najvećeg donatora Regionalnog stambenog programa sa učešćem od 230 miliona evra, te SAD, UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

Čordaš je ukazao da će dinamika izgradnje stambenih jedinica najviše zavisiti od opština.

-Optimista sam da ćemo ovaj projekat uspjeti da počnemo i završimo u ovoj godini- rekao je Čordaš.

Ramić je naveo da na području FBiH ima više od 9.000 porodica zainteresovanih za obnovu i izgradnju stambenih objekata.

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je da ova organizacija ima zadatak da obezbijedi da oni, čije su potrebe najveće, budu odabrani kao korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

-Misija OEBS-a radi i na tome da korisnici ne dobiju samo smještaj nego i mogućnost integracije u zajednicu i ravnopravan pristup osnovnim ljudskim pravima poput zdravstvene zaštite, socijalne pomoći i obrazovanja- istakao je Mur i dodao da opštine imaju ključnu ulogu u ovoj oblasti.

(Agencije)