Za stambeno zbrinjavanje boraca grad Banjaluka obezbjedio 244.486 KM

stambeni objekat
stambeni objekat
Od početka ove godine za stambeno zbrinjavanje boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz budžeta grada Banjaluka dodijeljeno je ukupno 244.486 KM.

Od ovog iznosa, za izgradnju ili kupovinu stambenog objekta za deset porodica poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta dodijeljena su bespovratna novčana sredstava u ukupnom iznosu od 194.500 KM.

Na ime subvencija za odobrenja za građenje, za sedam porodica poginulih boraca i 33 borca i ratna vojna invalida dodijeljeno je ukupno 49.986 KM.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Milenko Vučeta  rekao je da je, za ove namjene, do kraja godine planirano da se dodijeli još 85.514 KM.

Grad Banjaluka je i u proteklom periodu iz svog vlastitog fonda i izgradnjom stambenih jedinica maksimalno pomagao korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa područja Banjauke.

Inače, postupak rješavanja stambenih pitanja članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, kao obaveza Vlade Republike Srpske, uređen je odgovarajućom Uredbom o stambenom zbrinjavanju.

-U sklopu obaveza koje su utvrđene  programima i protokolima, Grad Banja Luka je, u skladu sa utvrđenom dinamikom, izvršio sve svoje obaveze vezane za realizaciju potpunog stambenog zbrinjavanja navedenih kategorija stanovništva putem obezbjeđenje građevinskog zemljišta, izvedbene dokumentacije, odobrenja za građenje, infrastrukturnih priključaka, vanjskog uređenja, tehničkog prijema, i drugo – pojasnio je Vučeta.

Osim navedenog, prema njegovim riječima – cijeneći najveći doprinos ovih kategorija stanovništva Republici Srpskoj, grad Banjaluka redovno obezbjeđuje u budžetu dodatna sredstva za ovu namjenu.

Precizirao je da su Pravilnikom o rješavanju stambenih pitanja porodica poginulih i nestalih boraca, porodica umrlih vojnih invalida, ratnih vojnih invalida i boraca utvrđeni uslovi, prioriteti, način, visina iznosa, organi i postupak za rješavanje stambenih pitanja korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa područja grada.

U skladu sa odredbama navedenog Pravilnika, i u toku 2015. godine, u okviru raspoloživih sredstava, vrši se dodjela pripadajućih iznosa bespovratnih novčanih sredstava, prema utvrđenim konačnim listama, članovima porodica poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta.

-Dio raspoloživih sredstava, u skladu sa odredbama istog Pravilnika, dodjeljuje se, nakon provedenih postupaka, za subvencije građevinskih dozvola korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite – zaključio je Vučeta.

(Agencije)

 

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.