Vijesti 20.10.2015.

Za stambeno zbrinjavanje boraca grad Banjaluka obezbjedio 244.486 KM

ČITANJE: 2 minute
stambeni objekat
Od početka ove godine za stambeno zbrinjavanje boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz budžeta grada Banjaluka dodijeljeno je ukupno 244.486 KM.

Od ovog iznosa, za izgradnju ili kupovinu stambenog objekta za deset porodica poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta dodijeljena su bespovratna novčana sredstava u ukupnom iznosu od 194.500 KM.

Na ime subvencija za odobrenja za građenje, za sedam porodica poginulih boraca i 33 borca i ratna vojna invalida dodijeljeno je ukupno 49.986 KM.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Milenko Vučeta  rekao je da je, za ove namjene, do kraja godine planirano da se dodijeli još 85.514 KM.

Grad Banjaluka je i u proteklom periodu iz svog vlastitog fonda i izgradnjom stambenih jedinica maksimalno pomagao korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa područja Banjauke.

Inače, postupak rješavanja stambenih pitanja članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, kao obaveza Vlade Republike Srpske, uređen je odgovarajućom Uredbom o stambenom zbrinjavanju.

-U sklopu obaveza koje su utvrđene  programima i protokolima, Grad Banja Luka je, u skladu sa utvrđenom dinamikom, izvršio sve svoje obaveze vezane za realizaciju potpunog stambenog zbrinjavanja navedenih kategorija stanovništva putem obezbjeđenje građevinskog zemljišta, izvedbene dokumentacije, odobrenja za građenje, infrastrukturnih priključaka, vanjskog uređenja, tehničkog prijema, i drugo – pojasnio je Vučeta.

Osim navedenog, prema njegovim riječima – cijeneći najveći doprinos ovih kategorija stanovništva Republici Srpskoj, grad Banjaluka redovno obezbjeđuje u budžetu dodatna sredstva za ovu namjenu.

Precizirao je da su Pravilnikom o rješavanju stambenih pitanja porodica poginulih i nestalih boraca, porodica umrlih vojnih invalida, ratnih vojnih invalida i boraca utvrđeni uslovi, prioriteti, način, visina iznosa, organi i postupak za rješavanje stambenih pitanja korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa područja grada.

U skladu sa odredbama navedenog Pravilnika, i u toku 2015. godine, u okviru raspoloživih sredstava, vrši se dodjela pripadajućih iznosa bespovratnih novčanih sredstava, prema utvrđenim konačnim listama, članovima porodica poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta.

-Dio raspoloživih sredstava, u skladu sa odredbama istog Pravilnika, dodjeljuje se, nakon provedenih postupaka, za subvencije građevinskih dozvola korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite – zaključio je Vučeta.

(Agencije)