Za stambeno zbrinjavanje boraca grad Banjaluka obezbjedio 244.486 KM

stambeni objekat
stambeni objekat
Od početka ove godine za stambeno zbrinjavanje boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz budžeta grada Banjaluka dodijeljeno je ukupno 244.486 KM.

Od ovog iznosa, za izgradnju ili kupovinu stambenog objekta za deset porodica poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta dodijeljena su bespovratna novčana sredstava u ukupnom iznosu od 194.500 KM.

Na ime subvencija za odobrenja za građenje, za sedam porodica poginulih boraca i 33 borca i ratna vojna invalida dodijeljeno je ukupno 49.986 KM.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Milenko Vučeta  rekao je da je, za ove namjene, do kraja godine planirano da se dodijeli još 85.514 KM.

Grad Banjaluka je i u proteklom periodu iz svog vlastitog fonda i izgradnjom stambenih jedinica maksimalno pomagao korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa područja Banjauke.

Inače, postupak rješavanja stambenih pitanja članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, kao obaveza Vlade Republike Srpske, uređen je odgovarajućom Uredbom o stambenom zbrinjavanju.

-U sklopu obaveza koje su utvrđene  programima i protokolima, Grad Banja Luka je, u skladu sa utvrđenom dinamikom, izvršio sve svoje obaveze vezane za realizaciju potpunog stambenog zbrinjavanja navedenih kategorija stanovništva putem obezbjeđenje građevinskog zemljišta, izvedbene dokumentacije, odobrenja za građenje, infrastrukturnih priključaka, vanjskog uređenja, tehničkog prijema, i drugo – pojasnio je Vučeta.

Osim navedenog, prema njegovim riječima – cijeneći najveći doprinos ovih kategorija stanovništva Republici Srpskoj, grad Banjaluka redovno obezbjeđuje u budžetu dodatna sredstva za ovu namjenu.

Precizirao je da su Pravilnikom o rješavanju stambenih pitanja porodica poginulih i nestalih boraca, porodica umrlih vojnih invalida, ratnih vojnih invalida i boraca utvrđeni uslovi, prioriteti, način, visina iznosa, organi i postupak za rješavanje stambenih pitanja korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa područja grada.

U skladu sa odredbama navedenog Pravilnika, i u toku 2015. godine, u okviru raspoloživih sredstava, vrši se dodjela pripadajućih iznosa bespovratnih novčanih sredstava, prema utvrđenim konačnim listama, članovima porodica poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta.

-Dio raspoloživih sredstava, u skladu sa odredbama istog Pravilnika, dodjeljuje se, nakon provedenih postupaka, za subvencije građevinskih dozvola korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite – zaključio je Vučeta.

(Agencije)

 

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je