Vijesti 07.05.2019.

ZA STUDENTE MJESEČNO I PO 250 KM: Stipendije za deficitarna zanimanja

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka stipendiraće učenike koji se odluče da se školuju za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada, poput bravara i zidara, u okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,6 miliona KM.

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport predložilo je deficitarna zanimanja za narednu školsku/akademsku godinu, za koja će Grad Banja Luka dodijeliti stipendije.

Riječ je o zanimanjima za učenike srednjih škola: bravar, zidar, zidar-moler i mesar, te za studente: diplomirani profesor biologije, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Navedeno je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2019/2020. godinu, koja će se naći pred odborncima na sjednici 15. maja.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, u narednoj školskoj/akademskoj godini, istom odlukom, planirano je da bude izdvojeno ukupno 1,6 miliona KM.

Pojedinačni iznosi stipendija bili bi nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Kada je riječ o tekućoj školskoj/akademskoj godini, tokom maja biće uplaćena peta rata za 1.236 učenika i treća za 361 studenta, koje Grad stipendira.