Za subvencije privrednicima ove godine oko 3.000.000 KM

U ovogodišnjem budžetu grada Banjaluka za subvencije privrednicima planirano je oko 3.000.000 KM, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za privredu.

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je Srni da će sredstva biti realizovana posredstvom ovog Odjeljenja, Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj, Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Komljenović je napomenuo da je grad s ciljem da podstakne privrednu aktivnost smanjio komunalne takse za isticanje poslovnog imena za privredna društva iz oblasti industrije i građevinarstva, kao i za samostalne preduzetnike koji prvi put pokreću djelatnost.

On je dodao da su samostalni preduzetnici koji prvi put pokreću djelatnost oslobođeni plaćanja takse za registraciju, te da im je pružena mogućnost produženog radnog vremena.

Komljenović kaže da su uvedene i olakšice pri plaćanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente, kao i za gotovinsko plaćanje, da se intenzivno radi na uređenju i proširenju poslovnih zona, dodjeljuju poslovne prostore za start-ap preduzeća, kao i podsticaje privrednicima i poljoprivrednicima.

On je rekao da je uvidom u Registar preduzetnika zaključno sa 31. decembrom prošle godine na području grada Banjaluka registrovano 4.485 samostalnih preduzetnika.

“Na osnovu pretežne djelatnosti, može se utvrditi, da je oko 1.000 samostalnih preduzetnika registrovalo djelatnost u oblasti zanatstva”, napomenuo je Komljenović.

Komljenović je istakao da je u decembru, kao i prethodnih godina, zabilježen veći broj odjavljenih samostalnih preduzetnika u odnosu na broj prijavljenih.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini registrovano je 569 samostalnih preduzetnika, a za 510 samostalnih preduzetnika utvrđen je prestanak obavljanja djelatnosti.

Komljenović je istakao da troškovi registracije preduzetničke djelatnosti ukoliko preduzetnik prvi put registruje djelatnost iznose dvije KM /administrativna taksa/, a ukoliko je već imao preduzetničku djelatnost i ponovo se registruje troškovi su 32 KM, koliko košta i odjava djelatnosti.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u Banjaluci je zaključno sa 30. novembrom 2017. godine bilo registrovano 9.835 pravnih lica, a 7.899 samostalnih preduzetnika.

(Srna)

OTKRIVEN SPOMENIK Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i