Politika 02.01.2016.

Za svaki slučaj – žičana ograda

ČITANJE: 2 minute
Slovenia wire
Slovenija postavlja žičanu ogradu prema Hrvatskoj za svaki slučaj, ako rješenje izbjegličke krize na nivou EU ne uspije, rekao je predsjednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez.

Brglez, koji je član stranke premijera Mire Cerara, optužio je hrvatsku vladu za nekonstruktivno ponašanje u izbjegličkoj krizi.

-Nismo sretni zbog toga što postavljamo žicu i to ne činimo zbog ideoloških razloga, riječ je o preventivnoj mjeri da bismo se zaštitili u slučaju da se od nekog trenutka svaka država u EU mora početi sama suočavati sa izbjegličkim talasom- rekao je Brglez za mariborski list “Večer”.

On je ocijenio da je velik talas izbjeglica za Sloveniju mnogo teži u odnosu na druge zemlje jer ona ima samo dva miliona stanovnika, ali i zbog njenog geopolitičkog položaja na prelazu iz jugoistočne u srednju Evropu, gdje je usmjeren izbjeglički talas.

-Ali, istina je da žica na određeni način govori o neuspjehu Evropske unije i nas kao njenog dijela- rekao je Brglez.

Brglez je izrazio želju da Slovenija sa novom hrvatskom vladom što prije počne razgovore o boljem upravljanju izbjegličkim talasom, dok je dosadašnju hrvatsku vladu oštro kritikovao zbog “nekonstruktivnosti” u izbjegličkoj krizi.

Navodeći da je slovenačko postavljanje ograde trebalo motivisati vladu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da sa Slovenijom još bolje sarađuje na zašititi šengenske granice, Brglez je rekao da je umjesto toga Hrvatska slala protestne note i tužila Sloveniju Evropskoj uniji, dok je Milanović koristio svaku priliku da nepromišljenim izjavama pokvari odnose dvije zemlje.

-To nije evropsko ponašanje, niti konstruktivno djelovanje- istakao je Brglez i dodao da u ovoj godini treba dobro razmisliti kako ponovo uspostaviti konstruktivne odnose sa Hrvatskom.

(Srna)