Vijesti 13.01.2022.

Za Udruženje novinara RS i Klub novinara Banjaluka sankcije ATV-u bez dokaza

ČITANJE: 2 minute

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić rekao je da američka administracija nema nikakvu jurisdikciju nad domaćim medijima, pa ni banjalučkoj Alternativnoj televiziji (ATV) kojoj je uvela sankcije, te da je ovdje riječ o prevaziđenom načinu američkog uticaja na unutrašnju politiku.

“Ako imaju neka saznanja da se neko bavi korupcijom, dužnost je da to jave tužilaštvu Srpske, pa da oni ocijene hoće li pokrenuti postupak. Kao i sva druga preduzeća koja se bave novinskom djelatnošću, i ATV treba da bude zaštićena zakonom”, rekao je Simić za BL portal.

Predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske Branimir Đuričić kaže da je principijelno protiv sankcija kolegama, te da u slučaju sankcija ATV-u ne vidi nijedan dokaz na osnovu kojeg bi američka administracija mogla da ih opravda.

“Mediji treba da poštuju sva pravila i sve zakone, a, da budem iskren, u Americi ima toliko medija koji treba da budu na crnoj listi tamošnje administracije. Uporednom metodom možemo nabrojati mnogo regionalnih i transatlantskih medija za koje se spekuliše ili postoji sumnja da se finansiraju iz korupcije, prema tome takve stvari treba prepustiti policiji i tužilaštvima. Ono što sam ovdje vidio ne smatram vjerodostojnim ni za minimalnu kaznu, a kamoli za ovako drastičnu i nezabilježenu u Evropi”, naveo je Đuričić.

On je naglasio da će pokušati da vezama i na osnovu saradnje sa novinarima iz regiona i svijeta pruže svaku vrstu podrške, te da i šire treba da se sazna kako se postupa prema mediju u Srpskoj i jasno reći da nema dokaza i da iza takvih poteza moraju stajati argumenti.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, koji djeluje u okviru Udruženja BH novinari, Siniša Vukelić kaže da američke sankcije ATV-u nisu jasno obrazložene, niti su za takvu mjeru predočeni dokazi, te da je izuzetno loša poruka da bilo ko sa strane donosi sankcije domaćim medijima.

Vukelić je naglasio da ne mogu podržati sankcije strane države prema bilo kom mediju.

“Ako bilo koji medij krši zakone, postoje načini da se sankcionišu unutar sistema”, rekao je Vukelić, navodeći da treba tražiti obrazloženje čime se to američka administracija rukovodila kada je odlučila da sankcioniše ovu medijsku kuću.

(Srna/SB)

Oznake: ATV