Magazin 04.06.2019.

Za vikend borbe vitezova na Kastelu

ČITANJE: 1 minuta

Više od stotinu modernih vitezova iz cijelog regiona ukrstiće svoja koplja ovog vikenda na drevnom Kastelu, oživljavajući srednjovjekovne viteške borbe.

Drugu godinu zaredom, vitezovi dolaze među Banjalučane, u okviru međunarodnog festivala „Kastrum 2019“.  Festival će biti otvoren 7. do 9. juna, a posjetioci će imati priliku da vide srednjovjekovne viteške borbe, odore, oklope, ali i neke od starih, već zaboravljenih zanata.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane sugrađane da im se pridruže u petak, od 19 časova, u defileu od Hrama Hrista Spasitelja do Kastela i da na tvrđavi prisustvuju svečanom otvaranju festivala.

Kako su saopštili, gledaoci će imati priliku da vide i takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i moderno mačevanje, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, a svi izvođači će biti obučeni u srednjovjekovne kostime.

Organizator ove manifestacije, koja će okupiti stotinjak učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Poljske, je banjalučki viteški red „Čuvari koplja Svetog Georgija“.

Prije zvaničnog otvaranja ovog, atraktivnog događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice biće održano simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad.

“Manifestacija promoviše kulturno-istorijsku baštinu, a ideja je da se kroz atraktivna dešavanja ožive stari, zaboravljeni zanati, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”.

Grad Banja Luka podržao je organizaciju ovog događaja, a festival je uvršten u program “Proljeća u Banjaluci”.

Program možete pogledati na zvaničnoj internet stranici događaja, na ovom linku.