Vijesti 13.05.2016.

Za volan mogu i ako hrču

ČITANJE: 1 minuta
slikacitava (2)
Profesionalni vozači iz Srpske ne moraju posjedovati specijalna ljekarska uvjerenja kojima dokazuju da ne pate, odnosno da se ne liječe od poremećaja slip apnea koji se manifestuje hrkanjem u snu.

Rekao je ovo predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić ističući da su vozači dobili odobrenje da evropskim putevima voze uz ljekarsko uvjerenje koje su dobijali i ranije.

– Nakon što je EU izdala direktivu, zatražili smo od Ministarstva saobraćaja i veza RS i Ministarstva komunikacija i transporta BiH da naše prevoznike oslobode ove obaveze – rekao je Grbić.

Dodaje da Udruženje okuplja 540 članova, te da je nestašica posla jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju i da je sve više prevoznika koji gase svoje firme.

Statistike na osnovu kojih je EU donijela ovakvu direktivu od 1. januara ove godine, pokazuju da su vozači koji pate od pomenutih poremećaja, a koji predstavlja opstrukciju disanja tokom sna, odgovorni za oko 30 odsto saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

Direktiva se odnosi na sve profesionalne vozače autobusa, šlepera, pa čak i na pilote koji će ukoliko pate od ovog poremećaja ostati bez licenci. Propisane kazne u slučaju neposjedovanja ljekarskog uvjerenja kojim se dokazuje da vozač nema poremećaj su nekoliko hiljada evra za firmu i oko 1.000 evra za vozača.

Istraživanja pokazuju da su posljedice sindroma slip apnea san tokom vožnje i tri do sedam puta veći rizik od saobraćajne nesreće. Na Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS osposobljena je laboratorija za cjelonoćno slikanje, te se na taj način može pouzdano utvrditi da li neka osoba ima sindrom slip apnea.

(Glas)