Vijesti 02.08.2021.

“ZABAVNE ŠKOLICE”: Grad pokrenuo novu akciju edukacije djece na zanimljiv način

ČITANJE: 3 minute

Iscrtavanjem „zabavne školice“ ispred Osnovne škole „Branko Ćopić“, počela je nova akcija Grada u okviru koje će biti uređena školska dvorišta i djeci ponuđen edukativni sadržaj na zanimljiv način.

– Grad priprema i izrađuje „zabavne školice“ ispred osnovnih škola koje su se prijavile na naš poziv da na neki način uredimo njihovo dvorište kroz iscrtavanje određenih putokaza, koje djeca treba da prođu, ali koja su edukativnog sadržaja i isto tako im interesantna i privlačna – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Kako je navela, Grad obezbjeđuje šablone i iscrtavanje, dok je akciju podržala društveno odgovorna firma „Kolorit“, saopštila je Gradska uprava.

– Želja nam je da se u cijelu aktivnost uključe i škole odnosno nastavnici i drugo osoblje jer će ga u budućnosti i koristiti za igru i učenje, posebno djece u nižim razredima – navela je ona.

Istakla je da je značaj ovog projekta veliki s obzirom na to da školska dvorišta ne koriste samo učenici, nego i djeca u svom slobodnom vremenu čime će funkcija ovih školica biti još veća.

– Grad pokazuje svoje opredjeljenje za podršku obrazovnom sistemu i našoj djeci, te s tim u vezi planiramo i značajan kulturno-umjetnički događaj prije samog početka nastave za naše osnovce – najavila je Šukalo.

Direktorica OŠ „Branko Ćopić“ Branka Špirić kazala je da se raduju jednoj ovakvoj ideji.

– Ponosna sam na to što možemo djeci da priuštimo prijatniji boravak u školi i u školskom dvorištu i zaista pozdravljamo ideje poput ove. Svima nam je cilj da škola bude jedno lijepo i uređeno mjesto za učenje i da to učenje bude lako i kroz igru – kazala je ona.

U okviru škole, kako je navela, uradili su i jednu učionicu na otvorenom.

– Tako da u uslovima pandemije, ova zabavna školica nam mnogo znači i doživaljamo je kao novu učinocu za naše dvorište. Hvala Gradskoj upravi što su nam omogućili ovakvo nešto na zadovoljstvo svih nas, posebno učenika nižih razreda koji će se mnogo obradovati – zaključila je ona.

Značaj učenja kroz igru istakla je i učiteljica OŠ „Branko Ćopić“ Dragana Radanović.

– Igra je jedan od najvažnijih faktora za psihofizički razvoj djece. Ona kroz igru uče i kako da poštuju pravila, šta je dobro, šta je pravilno, a šta nije. Igra utiče i na emocionalni i socijalni razvoj. Ono što je najvažnije, podstičemo roditelje i sve odrasle da i oni podstiču djecu da se što više igraju. Tako da djeco, igrajte se – poručila je učiteljica Dragana.

Kada je riječ o projektima podrške obrazovanju, podsjećamo da je Grad nedavno obezbijedio besplatne udžbenike za sve osnovce iz Banje Luke, podržava rekonstrukciju školskih objekata, te pruža podršku školama kod pisanja projekata za međunarodne organizacije.

Od većih infrastrukturnih projekata, do početka školske godine očekuje se završetak radova na košarkaškom igralištu ispred Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici i zamjena stolarije na OŠ „Stanko Rakita“ u Vrbanji.

(SB)