Region 17.07.2020.

ZABRANA OKUPLJANJA VIŠE OD 10 OSOBA I OBAVEZNE MASKE: U Srbiji od danas nove restriktivne mjere

ČITANJE: 1 minuta

Zbog povećanog broja zaraženih virusom korona u posljednjih nekoliko nedjelja,  Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od Covid-19 Vlade Srbije doneo je niz restriktivnih mjera koje stupaju na snagu danas.

Većina ovih mjera je već primjenjena u pojedinim gradovima u kojima je uvedena vanredna situacija, a sada će se odnositi na kompletnu teritoriju Srbije, prenosi Blic.

  1. Obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima na teritoriji cijele Srbije: prodavnicama, apotekama, kladionicama, državnim ustanovama…
  2. Obavezno nošenje maske na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće obezbijediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.
  3. Preporuka je da maske nose i djeca, čak i kada se igraju u parkovima. Ipak, ova odredba nije obavezujuća.
  4. Zabrana okupljanja za više od 10 ljudi na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ipak, ako je suditi po Beogradu, ovo ne važi za, na primer, otvorene bazene i gradske plaže.
  5. Za vrijeme boravka na javnim mjestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će sprovođenje ovih mjera kontrolisati krizni štabovi na lokalu, odnosno nadležne službe i komunalna milicija, ali prije svega inspekcija.

Ipak, ona je naglasila “da ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora ili pripadnika policije ili komunalne milicije koja može sve to da iskontroliše”, te da je iz tog razloga odgovornost građana veoma važna.

(N.S/ Banjaluka.net)