Vijesti 03.02.2016.

Zabranjen ulazak na Balkan migrantima bez pasoša

ČITANJE: 1 minuta
migranti
Balkanske zemlje zabranile su ulazak migrantima koji nemaju ispravne putne dokumente ili daju lažne podatke o nacionalnosti i identitetu, dogovorili su se danas direktori policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije na sastanku u Skoplju.

Direktori policija dogovorili su se da bude urađena standardizacija za registraciju migranata i da se uspostave jasni zajednički kriterijumi koje migranti moraju da ispune da bi mogli da nastave put.

-Formulari će biti isti za svaku zemlju. U njih će se unositi lični podaci, dobijeni preko registracije u nacionalnoj bazi podataka – saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U posljednja 24 časa makedonski MUP izdao je stranim državljanima 1.133 potvrde za priznavanje prava na azil u Makedoniji.

Na grčko-makedonskoj granici nalazi se veliki broj izbjeglica koje pokušavaju da uđu u Makedoniju. U grčkom mjestu Idomeni, u blizini granice sa Makedonijom, danas je pristiglo oko dvije hiljade ljudi.

Humanitarne organizacije smatraju da postoji mogućnost da izbjeglice ostanu danima zaglavljene u prihvatnim centrima u Grčkoj i Makedoniji zbog štrajka taksista koji ne propuštaju vozove, zahtijevajući da i oni budu uključeni u prevoz izbjeglica.

Taksisti štrajkuju treći dan, a u posljednja tri mjeseca ovo je njihov četvrti štrajk.

Oni su danas propustili samo jedan voz, a nekoliko stotina izbjeglica autobusima i taksi vozilima krenulo je prema Tabanovcima na granici sa Srbijom.

Taksisti tvrde da će blokirati prugu sve dok ne dobiju pisanu garanciju da mogu da prevoze izbjeglice.

(Agencije)