Vijesti 13.10.2015.

Zabrinjavajuća statistika: Za sedam mjeseci u udesima poginulo šest maloljetnika

ČITANJE: 1 minuta
Ministar saobraćaja i veza Repubike Srpske Neđo Trninić rekao je da je zabrinjavajuća činjenica da je za sedam mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo šestoro maloljetnih lica, 44 ih je teže, a 203 lakše povrijeđeno.

Trninić, koji je danas posjetio djecu na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci i uručio im poklone, naveo je da na alarmantno stanje u bezbjednosti saobraćaja ukazuje i činjenica da je broj udesa u naseljenim mjestima gotovo isti kao i na magistralnim i regionalnim putevima.

“To govori da vozači ne vode dovoljno računa o bezbjednosti, te da treba da povećaju opreznost i poštuju saobraćajne propise, naročito u zonama gdje su predškolske i školske ustanove i dječija igrališta”, rekao je novinarima Trninić i apelovao da svi vozači vode računa o tome.

On je istakao je da je resorno ministarstvo pokrenulo inicijativu da na nivou BiH budu izvršene izmjene i dopune zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, što bi doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, kao i broja povrijeđenih maloljetnika.

“Cilj inicijative jeste poboljšanje bezbjednosti, kao i olakšanje učešća u saobraćaju, posebno licima sa posebnim potrebama”, rekao je Trninić, koji je Zavod posjetio sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srpske, u okviru obilježavanja “Nedjelje djeteta”, a s ciljem skretanja pažnje na veću bezbjednost djece u saobraćaju.

(Agencije)