Vijesti 23.09.2016.

Zabrinjavajući trend u Banjaluci: Punim gasom pored škola i vrtića

ČITANJE: 3 minute

Prebrza vožnja, nepropuštanje pješaka i korišćenje mobilnog telefona najčešći su prekršaji u Banjaluci kojima vozači ugrožavaju djecu u saobraćaju.

Koliko nepažnja može biti opasna, svjedoče i dvije saobraćajne nesreće u kojima je dvoje djece, od početka školske godine, lakše povrijeđeno. Tako je ispred OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici 12-ogodišnjeg dječaka udario automobil dok je prelazio cestu.

– Živim kod škole i svakodnevno gledam kako se brzo vozi i koliko su vozači nepažljivi. Istina je da ni djeca ne paze, ali zato odrasli treba da otvore četvoro oči – kaže Banjalučanka Nevena K.

I Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja, ističe da im često stižu pritužbe roditelja na vozače koji se bahato ponašaju, ne samo u blizini škola, nego i vrtića.

– Ni đaci nisu baš pažljivi u saobraćaju, ali i to je odgovornost nas odraslih. Bilo je prijedloga da se u škole uvede predmet o bezbjedosti u saobraćaju, ali to je, nažalost, ostalo mrtvo slovo na papiru – kaže Jaćimović.

Dodaje da je saobraćajna signalizacija kod škola i vrtića dobra, jer je Gradska uprava, po tom pitanju, obavila svoj dio posla.

Stručnjaci za saobraćaj navode da bi autoškole morale posvetiti posebnu pažnju pripremi budućih vozača za „iznenađenja“ koja im mogu prirediti najmlađi pješaci.

– Djeca često iznenada istrčavaju na ulicu, pretrčavaju put mimo pješačkog prelaza i inače se ponašaju nepredvidivo, pa vozači moraju biti maksimalno oprezni i spremni da u svakom trenutku odreaguju kako treba – kaže Jaćimović.

Prema riječima Marije Markanović, portparolke Centra javne bezbjednosti Banjaluka, u sklopu kampanje „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ policajci dežuraju u blizini svih škola, ali samo do kraja septembra.

– Nakon završetka kampanje policajci će obilaziti saobraćajnice oko škola u skladu sa procjenama o bezbjednosti, to jest po potrebi – poručuje Markanovićeva.

Za pola dana kažnjeno 47 vozača!

Banjalučka policija je u akciji kontrole brzine za 12 časova zaustavila 54 vozača, od kojih su 42 kažnjena zbog prebrze vožnje, a njih pet zbog ostalih prekršaja.

Apelujemo na vozače da prilagode brzinu, te da naročito oprezno voze u blizini škola, s obzirom na početak školske godine i povećan broj djece koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju – kaže portparolka CJB Marija Markanović.

Trotoari

Oko 1.400 banjalučkih osnovaca svakodnevno pješači po kolovozima, jer putevi kojima idu u školu nemaju ni metra trotoara.

Odlazak u školu je posebno opasna avantura za đake OŠ „Branislav Nušić“ i djecu iz Rekavica, koja pohađaju OŠ „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu, jer oni do škole moraju pješačiti magistralom Banjaluka – Jajce, poznatom po bajkerima i vozačima, koji jure brzinom većom od sto na sat.

(blic.rs)