Vijesti 29.09.2018.

ZABRINUTI STUDENTI: Plašimo se da će sobe biti skuplje kada se dom renovira

ČITANJE: 3 minute

Radovi na prvom i drugom paviljonu privode se kraju, a studenti osim što jedva čekaju moderne sobe, plaše se i da će novi dom više koštati od starog.

Dok su mediji i pojedine organizacije mjesecima postavljali pitanja zašto sanacija prvog i drugog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” kasni, studenti su većinom ćutali.

Sada, kad se početak akademske godine približio, oglasili su se i oni i to zabrinuti gdje će boraviti tokom oktobra i koliko će koštati nove sobe u domu.

– S obzirom na to da je novi, četvrti paviljon, do sada bio skoro tri puta skuplji nego ova dva stara, jer je nov i bolje izgleda, vjerujem da će sada i ovi da poskupe, što nikako ne bi bilo fer – kaže studentkinja Dragana iz Trebinja.

Dodaje da već dovoljno problema imaju što sanacija doma kasni i što su neki već iznajmli stanove za vreme trenutnog ispitnog roka, te da neće dozvoliti da im dignu cijenu soba.

– Bunićemo se i protiviti tome, jer mislim da samo nakon svega zaslužili da imamo normalne sobe i da cijena ostane ista, jer ono pre nije bilo ni vrijedno plaćanja – rekla je ona.

Akademska godina počinje za 10 dana, a radnici još nisu izašli iz doma, sobe nikako nisu spremna, a tim povodom reagovala i Unija studenta RS i to otvorenim pismom.

– Unija studenata postavlja pitanje da li će studenti, koji su smješteni u paviljonima jedan i dva banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla”, imati gdje da borave u periodu od početka akademske godine do završetaka sanacionih radova na tim objekatima – pitaju u pismu, te dodaju da se protive mogućnostima da dođe do povećanja cijena studentskog smještaja u tim objektima po završetku njihove sanacije.

Do sada je cijena smeštaja u prvom i drugom paviljonu u dvokrevetnim sobama bila 25 KM, u trokrevetnim 20, dok je cijena u četvrtom, novom paviljonu, 75, odnosno 65 KM.

Dok studenti nagađaju šta će biti sa cijenama i koliko će ih nove sobe koštati, iz Studentskog centra kažu da će se o tome tek razgovarati.

Direktor Zoran Babić, juče nije odgovarao na naš poziv, ali nam se javio predsednik Skupštine studenata SC “Nikola Tesla” Ljubiša Karlica.

– Još nema indicija da ce biti poskupljenja, ali o tome svakako odlučuje Upravni odbor Centra koji će imati sastanak i dogovoriti koliko će sobe koštati – rekao je kratko Karlica, te dodao da se i on nada da će cijene ostati iste.

Podsjećamo da je decembarsko nevreme odnelo krov na ova dva paviljona i oko 1.000 studetana iz doma isteralo na ulicu.

Rekonstrukcija ove dve zgrade počela je ljetos, a prema prvim najavama, sve je trebalo biti gotovo do septembra.

Sve gotovo do novembra

Kako je direktor Centra, Zoran Babić, ranije rekao sve mora biti gotovo do druge polovine novembra.

– Završetak radova na prvom paviljonu će kasniti jer su radovi kasnije počeli. Studenti su tražili da ih ostavimo 17 dana duže u sobama kako bi završio julski ispitni rok, što smo i uradili. Nadam se da će do nove akademske godine sve biti gotovo, odnosno, do druge polovine novembra mora biti gotovo, moramo smestiti studente – rekao je Babić nedavno.

(Srpskainfo)