Region 15.07.2021.

ZABRINUTI ZA TURIZAM: Čitava hrvatska obala prešla iz zelene u narandžastu boju na novoj korona karti EU

ČITANJE: 4 minute

Vijest koje su se pribojavali mnogi u turizmu je stigla i to puno ranije nego što su neki očekivali. Zbog rasta brojki novozaraženih koronavirusom u nekim priobalnim područjima, cijela hrvatska obala je iz zelene prešla u narančastu boju na novoj korona-karti Europske unije koju objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Brojni djelatnici u turizmu su zbog toga itekako razočarani i pozivaju na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera, a očekuju i brzu reakciju vlade, prenosi index.hr.

Ostojić: Od narančaste se brže ide u crveno nego natrag u zeleno

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić za Index kaže da je to i očekivao, a upozorava kako je narančasta samo upozorenje, ali koje vrlo lako može postati crveno i sezona nam naprasno staje.

“Nije me iznenadilo što smo narančasti jer pratim brojke po priobalnim županija, to sam i očekivao. Bilo je pitanje dana kad će nam promijeniti boju. Narančasto je znak upozorenja, iz tog se brže ide u crveno nego natrag u zeleno. To nam je znak da se uozbiljimo i sredimo brojke. Još jednom pozivam prije svega vladu da utječu na to da se epidemiološko stanje Hrvatske na toj najrelevantnijoj karti prikazuje po županijama. Dakle, ne statistički po regijama već županijama. Svatko treba snositi posljedice svojih postupaka i odgovarati za svoje postupke”, rekao je Veljko Ostojić za Index.

Jeličić: Na ovo smo upozoravali, vrlo brzo možemo postati crveni

Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split rekao je da se dogodilo ono čega su se pribojavali i na što su upozoravali.

“Ovo je grozno, sve ono na što smo upozoravali nam se događa. Cijepljenje je jedino rješenje. Ne znam zašto se ljudi ne cijepe. Turizam čini preko 20 posto BDP-a Hrvatske i nikako mi ne može biti jasno zašto se građani ne cijepe. Isto tako očito postoje fejk potvrde koje kruže i kod nas i u inozemstvu”, rekao nam je Jeličić.

“Pozivam sve da dobro razmislimo o Englezima i kako će nam dolaziti u Hrvatsku. Moramo nešto poduzeti da se bolje kontrolira dolazak. Je li to brzo antigensko testiranje kad dođu ili nešto drugo. Mi u Dalmaciji moramo živjeti, a jedino od turizma živimo, no ne živimo od toga samo mi već i kontinent. Na karti se vrlo brzo možemo i zacrveniti, ako neće raditi Dalmacija, neće ni kontinent, vratili smo se deset koraka unatrag, ovo je preloše”, kazao je Jeličić za Index.

Udruga obiteljskog smještaja: U zadnja 72 sata naglo porasle rezervacije, sve može stati

Razgovarali smo i s dopredsjednicom Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbarom Marković.

“U šoku sam, očekivala sam iskreno da će to biti sredinom osmog mjeseca, nisam očekivala da ćemo ovako brzo postati narančasti. Nama u obiteljskom smještaju su rezervacije u zadnjih 72 sata poprilično velike, pune se prazni prostori u obiteljskom smještaju. Ovo sad što smo postali narančasti je veliki problem za turizam”, govori nam Matković

“Lani nam se dogodilo da je krenulo rapidno otkazivanje rezervacija nakon što smo postali crveni. Tad se nešto turista vratilo u većim gradovima, no u problemima su manja mjesta koja žive jedino od turizma. U šoku sam kojom brzinom to ide. Ako ne reagiramo procijepljenošću, postsezonu nećemo niti vidjeti. A zasad su brojke iz sezone dobre i više nego dobre. Bilo je obećavajuće, a sve ovo što slijedi je vrlo neizvjesno. Sigurno će biti otkaza rezervacija, no ako Stožer agresivnije reagira, možda bi mogle biti bolje epidemiološke brojke i da se vratimo na zeleno”, istaknula je za Index Barbara Marković.

Šef udruge putničkih agencija: Poručio bi ljudima da shvate ozbiljnost situacije

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain rekao nam je kao i Ostojić, da nije iznenađen jer je pratio epidemiološku situaciju.

“Gledajući brojke, pogotovo u Zadarskoj županiji, nisam iznenađen razvojem situacije. Unatoč upozorenjima turističkih djelatnika da se cijepimo, da pazimo, očito je da nismo prihvatili sve što smo predlagali i to je posljednica toga. Nadamo se da ovo neće utjecati u velikim brojkama na sezonu. Pričekajmo tjedan dana pa ćemo vidjeti”, rekao nam je Fain.

“Ljudima bi poručio da shvate ozbiljnost situacije i da se što više cijepe jer smo turistička destinacija. U Hrvatskoj 80 posto stanovnika posredno ili neposredno živi od turizma”, poručio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

(SB)

Oznake: Hrvatska, turizam