Politika 07.07.2022.

ZADIĆ: Korupcija otrov društva, Austrija snažno za proširenje EU

ČITANJE: 3 minute

Austrijska ministrica pravde Alma Zadić proteklih dana boravila je u službenoj posjeti Sarajevu. Poručila je da Austrija snažno podržava novi zalet u postupku proširenja EU i da je budućnost BiH u Uniji.

Alma Zadić je porijeklom iz BiH, a kao 10-godišnja djevojčica se iz rodne Tuzle preselila u Beč. U Austriji je završila pravo i postala advokat, a kasnije i prva Bosanka u Vladi Austrije. Članica je stranke Zelenih, a ministrica pravde je postala 7. januara 2021. godine u vladi Sebastiana Kurza. Također, bila je zastupnica u austrijskom parlamentu od 2017. godine.

U razgovoru za Klix, ona je objasnila svoju nedavnu izjavu da su Zapadni Balkan i BiH prioriteti Vlade Austrije.

– Austrija snažno podržava novi zalet u postupku proširenja EU. Želim da naglasim da za austrijsku Vladu i za mene lično budućnost BiH leži u Evropskoj Uniji. I upravo zato sam zadnja dva dana provela u Bosni i Hercegovini, jer želim da pošaljem bosansko-hercegovačkom stanovništvu jasnu poruku: Bosna i Hercegovina zaslužuje iskrenu i pravednu perspektivu pristupanja EU – rekla je Alma Zadić.

Prema medijskim izvještajima, Austrija se zalagala se da Evropsko vijeće dodijeli kandidatski status BiH, koja i dalje na tom putu mora ispuniti 14 priorieta.

– Veoma je bitno da BiH provede neophodne reforme. Svjesna sam da sprovođenje ovih reformi nije jednostavno. U mojim razgovorima koje sam vodila sa ministrom Grubešom i predstavnicima VSTV-a sam se osvrnula na specifične tačke u oblasti pravosuđa, gdje se moraju desiti reforme. Ovo uključuje mjere za jačanje integriteta pravosuđa, propise o sukobima interesa. Podvukla sam još jednom koliko je važno djelovati po ovim pitanjima i naglasila da će Austrija podržati Bosnu i Hercegovinu na tom putu – ističe Alma Zadić.

Kako Austrija može pomoći BiH da bude u mogućnosti garantirati neovisnost pravosuđa, uključujući i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, glasilo je jedno od pitanja.

– Kao ministrica pravde i u Austriji radim na jačanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Također u zemljama članicama EU se kontinuirano radi na poboljšanjima u ovoj oblasti. Tokom prvog dana moje posjete sam sa ministrom pravde Josipom Grubešom potpisala zajedničku deklaraciju o intenziviranju saradnje između austrijskog i bosanskohercegovačkog Ministarstva pravde. Cilj mora biti da se kroz intenzivnu razmjenu što je moguće brže postigne napredak u pogledu vladavine prava. Tako su na primjer potrebna istinska poboljšanja integriteta pravosuđa i time približavanje evropskim standardima, kao što je brza implementacija reforme Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Ovdje se radi o ništa manje već o vraćanju povjerenja građana i građanki BiH u pravosudni sistem – kaže austrijska ministarka.

Korupcija je jedan od temeljnih problema BiH, dok Austrija namjerava pooštriti Zakon o korupciji.

– Korupcija i zloupotreba položaja su otrov za svako društvo. Korupcija nije samo jedna obična povreda prava i stoga se protiv nje mora sistematski i odlučno boriti. Građani i građanke BiH, posebno mlada generacija žele i zaslužuju održive mogućnosti i perspektive za sebe i svoje porodice. Oni zaslužuju da žive u društvu gdje prednost ima vladavina prava a ne vladavina moći – zaključila je sagovornica za Klix.

(SB)

Oznake: Alma Zadić