Vijesti 08.03.2016.

Zadnji voz za spas popisa

ČITANJE: 3 minute
popis
Centralni popisni biro BiH sutra će pokušati da postigne dogovor o tome ko je rezidentni stanovnik BiH, a u slučaju neuspjeha, pred BiH su dvije mogućnosti – da mijenja zakon i pomjera rok za objavu rezultata popisa ili da cijeli projekat zvanično proglasi propalim.

U ovom drugom slučaju, kako saznajemo, podaci koji su dobijeni iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova statističke agencije koristile bi svaka na svoju ruku, međutim problem je u tome što ti podaci ne bi dobili međunarodnu verifikaciju.

U slučaju da na predstojećoj sjednici bude napravljen bilo kakav napredak, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, parlament BiH morao bi usvojiti izmjene Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i rok za objavu rezultata, koji je označen kao 1. jul ove godine, pomjeriti za nekoliko mjeseci.

Akteri koji će sutra pokušati postići dogovor juče nisu željeli govoriti o tome kolike su šanse da se dođe do rješenja, odnosno do usaglašenog stava o tome ko je stalni stanovnik Bosne i Hercegovine.

U Agenciji za statistiku BiH juče su nam samo potvrdili da je sjednica Centralnog popisnog biroa zakazana za 9. mart, a na pitanje šta u slučaju da ne bude dogovora, kratko su odgovorili da će “Centralni popisni biro predložiti naredne korake”.

-Popisni biro Agencije za statistiku BiH je jedinstvenog stava da, ako se najkasnije do 15. marta 2016. godine ne usvoje ključni dokumenti, statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku za objavu rezultata popisa do 1. jula 2016. godine- rekli su juče u Agenciji za statistiku BiH.

Na neophodnost postizanja dogovora proteklih dana apelovali su iz Agencije za statistiku BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH i najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini.

-Očigledno je da je popis više politička, nego statistička kategorija. Bošnjaci bi stalo popisivali dok se ne desi popis koji njima odgovora- rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, ističući da je cilj Bošnjaka da “navuku nešto preko 50 odsto u BiH”.

Predsjednik RS naglasio je da je RS za uvažavanje svih standarda koji su u vezi s popisom i evidencijama, ali da nešto ne štima, ili sadašnji broj Bošnjaka ili broj poginulih Bošnjaka u proteklom ratu.

-Može da ih bude koliko hoće, nije to problem, ali postavlja se pitanje šta bi s onim periodom silne pogibije i nestanka, koji sada pokazuje da u BiH po tim njihovim statistikama raste broj Bošnjaka- rekao je Dodik.

Podsjećanja radi, najveći problem je upravo u tome što se RS i FBiH ne mogu dogovoriti ko je stalni stanovnik Bosne i Hercegovine. S jedne strane u FBiH insistiraju na tome da u ukupan broj stalnih stanovnika uđu i oni koji žive i rade u inostranstvu, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo. Razlika u broju stanovnika zavisno od toga koji će standard biti primijenjen je oko 300.000 stanovnika.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nakon sastanka s rukovodstvom Agencije za statistiku BiH i predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku, koji je održan u petak, apelovao je na sve da do 15. marta postignu dogovor, ističući da postoji realna opasnost da popis bude poništen.

Inače, u slučaju da statističari sutra dogovore ko je rezidentni stanovnik, potrebna su najmanje četiri mjeseca da se obrade popisnice i objave rezultati. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine i koštao je oko 46 miliona KM.

(NN)

Oznake: Milorad Dodik