Vijesti 13.04.2018.

ZADOVOLJNI GRIJANJEM Predstavnici mjesnih zajednica nahvalili Eko toplanu

ČITANJE: 3 minute

Danas je u novoj toplani na biomasu organizovana posjeta predstavnika mjesnih zajednica i zajednica etažnih vlasnika, povodom približavanja završetka prve sezone grijanja novog preduzeća Eko toplane Banjaluka.

S obzirom na činjenicu da je Grad Banjaluka povjerio obavljanje komunalne djelatnosti Eko toplanama od 1. februara ove godine, na ovaj način željeli su, kažu, da se upoznaju i uspostave kontakte sa korisnicima, kako bi ostvarili saradnju na što kvalitetnijem nivou.

– Poslije obilaska nove toplane, možemo bez ustezanja reći sugrađanima da je u pitanju jedan nadasve savremen sistem, koji će bez sumnje davati odlične rezultate i obezbijediti kvalitetnu uslugu. Pošto je stari energent mazut zamijenjen biomasom, a Eko toplane imaju ugovor na deset godina sa JP „Šume Srpske“, najvažnije je da će Banjalučani imati sigurno snabdijevnje toplotnom energijom, bez straha da će doći do nestašice energenta – istakao je predsjednik savjeta MZ Borik 2 Drago Dragić.

Prema njegovim riječima, radi se o objektu i postrojenju izgrađenom u veoma kratkom roku i bilo je za očekivati da dođe do nekih propusta.

– Za svaku pohvalu je to što su propusti izbjegnuti i što je sve urađeno u skladu sa najvišim evropskim standardima – dodao je Dragić i naglasio da je tokom ove sezone osjetio znatno poboljšanjegrijanja.

Uvjeren je da će se u narednom periodu i korisnici koji su se ranije isključili sa gradskog toplifikacionog sistema, vratiti na sistem gradskog grijanja.

Među Banjalučanima koji su osjetili poboljšanje grijanja tokom ove sezone je Nada Jovanić predstavnica MZ Centar 2.

– Stanujem u Ulici Jovana Dučića i dugo godina imali smo probleme sa hladnim ili mlakim radijatorima. Od ovog januara osjetili smo znatno bolji kvalitet, a posebno smo zadovoljni grijanjem tokom 24 časa – rekla je Jovanićeva.

Zanimljivo je da je većina predstavnika savjeta koji su danas pohvalili rad nove Toplane iz MZ koje inače vodi vladajući  SNSD.

– Grad nije organizovao ovaj događaj, već preduzeće koje samostalno posluje. Ne znam ko je pozvan, ali SNSD ima ima rezultat građana. Izbori u MZ su bili lani i od 57mjesnih zajednica SNSD je pobedio u 53, i to je volja naroda- komentar je gradonačelnika Igor Radojičića na ovaj skup.

Tokom današnje posjete, predstavljene su tehničke karakteristike novog objekta, počevši od toplotnog izvora – kotlovnice, nakon čega su posjetioci imali priliku da saznaju nešto više o sistemu daljinskog upravljanja iz Komandno-kontrolnog centra Eko toplana.

Kako su naveli iz Eko toplana, na kompletnom projektu izgradnje nove toplane angažovana je domaća elektromašinska i građevinska industrija. Nastala kao rezultat rada domaće struke i pameti u novu toplanu su ugrađene i vlastite tehnologije za proizvodnju toplotne energije iz biomase koje ispunjavaju najstrože evropske standarde. Riječ je o tehnologijama razvijanim tokom protekle decenije u saradnji sa najeminentnijim institutima i univerzitetima u Evropi i regionu.

Projekat izgradnje i puštanja u rad toplane na biomasu predstavlja tek završetak prve faze. U predstojećem periodu slijede usmjeravanje svih raspoloživih kapaciteta na rad na mreži i njen reinženjering i optimizacija, kako bi se u narednih nekoliko sezona postigla kompletna automatska regulacija gradskog toplifikacionog sistema. Kako se navodi u saopštenju Eko toplane, današnje predstavljanje nove toplane na biomasu početak je aktivnosti u vezi sa upoznavanjem korisnika sa projektom Eko toplane Banjaluka.

(srpskainfo)