Region 25.01.2022.

Zadranin nazvao Plenkovića pavijanom, pa uhapšen

ČITANJE: 3 minute

Zadarska policija privela je u subotu dvojicu muškaraca, 71-godišnjeg Briševljana i 49-godišnjaka iz Zadra, zbog kršenja javnog reda i mira.

“U petak, 21. januara godine policijski službenici Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije  muške osobe u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, obojica su 20. januara 2022. godine na objavljeni članak o najavi posjete predsjednika vlade RH Maslenici, koji je objavio jedan zadarski portal na društvenoj mreži, objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, kojim ponašanjem su ostvarili obilježja navedenog prekršaja, piše index.hr.

Nakon provedenog istraživanja obojica su 21. januara u popodnevnim satima uz Optužni prijedlog prepraćeni na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru.

Također, Policijska uprava zadarska odbacuje izrečene teze u javnosti koje aludiraju da je premijer involviran u navedeno postupanje policije. Radi se o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku”, objavila je jučer policija.

Uhapšen zbog statusa “Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini”

“Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini”, napisao je 49-godišnji Hrvoje Vrkić, referirajući se na Plenkovićevu izjavu da će Hrvatska reagirati jasno i odlučno ako Rusija napadne Ukrajinu, čime je, kako stoji u optužnom prijedlogu koji je dostavio Anteni Zadar, “narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića koji je dana 21. siječnja 2022. godine osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO “Maslenica”, a što je okrivljeniku bilo poznato iz naprijed navedenog članka”.

Vrkić, inače ratni vojni invalid, kaže za Antenu Zadar kako je u šoku te kako je u policijskoj postaji proveo 8 sati.

“Policija u civilu mi je došla pred kuću, nisam znao o čemu se radi. Od tada ni ne jedem ni ne pijem, narušeno mi je zdravlje koje ionako nije dobro. U životu nikad nisam ni prekršajno ni kazneno prijavljen”, rekao je Vrkić.

“Nije u redu slati tuđu djecu u ratove, a kad je trebalo, njega nije bilo. Želio bih da Hrvatska bude mirnija zemlja, da ljudi ne bježe odavde. Ljudi, nemojte se bojati, ne smijemo živjeti u diktaturi”, poručio je Vrkić.

72-godišnjak završio u pritvoru zbog komentara s jajima

Podsjetimo, dok je premijer polagao vijence na Maslenici, i 72-godišnji Mladen Ćustić je završio u pritvoru zbog komentara koji je napisao o Plenkoviću na Facebooku.

A ovako je točno glasio njegov komentar na Facebooku: “Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik.”

Zaradio je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira omalovažavanjem i vrijeđanjem premijera Plenkovića. 72-godišnjak iz Briševa, nedaleko od Zadra, kaže – komentar je bio satira. “Normalno smo došli u policiju, s tim da me u policiji nitko nije pitao imam li potvrdu, jesam li cijepljen, ništa, ulaziš bez ikakvih problema”, kazao je Mladen.

Policija tvrdi kako premijer nije bio uključen u odluku o postupanju.

“Oni su bili zadržani u prostorijama službenim dok je bilo provođeno kriminalističko istraživanje, nakon čega su u poslijepodnevnim satima privedeni na Općinski sud, prekršajni odjel”, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

(E.M)