Vijesti 02.06.2016.

Zadužbina “Brankovo kolo” ugostila banjalučke studente

ČITANJE: 2 minute

Direktor “Brankovog kola” pjesnik Nenad Grujičić istakao je u razgovoru sa banjalučkim studentima da je koncept ove institucije zasnovan na neprekidnom prožimanju ekavskog i ijekavskog izgovora srpskog jezika i kulture.

– Na tom planu, konkretno, `Brankovo kolo` je štampalo više od dvadeset knjiga mlađih autora iz Republike Srpske – rekao je Grujičić.

Grujičić je naveo da su među laureatima nagrada Brankovog kola “Stražilovo” i “Pečat varoši sremskokarlovačke” prekodrinski pjesnici Dara Sekulić, Ranko Risojević, Stevan Tontić, Dejan Gutalj, Boro Kapetanović, Branko Brđanin Bajović, Mirko Vuković, Dragana Kragulj, Dušan Praća, Željko Pržulj, Branimir Kršić.

On je upoznao studente sa dragocjenom Spomen-bibliotekom Karlovačke gimnazije, najstarije srpske gimnazije osnovane 1791. godine.

Direktor “Brankovog kola” upozano je studente iz Banjaluke i o rijetkim detaljima u vezi sa školovanjem velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića od 1835. do 1841. godine u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.

Studenti su potom posjetili sremskokarlovačku pravoslavnu crkvu Svetog oca Nikolaja, poznatu po čuvenom ikonostasu sačinjenom od radova Zaharija Orfelina, Teodora Kračuna i Uroša Predića.

“Brankovo kolo” darovalo je banjalučke studente književnosti svojim novijim izdanjima, poput “Antologije srpske poezije /1847-2000/”, prvo i drugo izdanje, Antologije srpske izbjegličke poezije “Prognani Orfeji”, kao i studiju “Pesma u pesmi Branka Radičevića”, autora Marije Slobode.

Darovane su im i pjesničke knjige Mirjane Božin, Anđelka Anušića, Predraga Bjeloševića i Dragoslava Dedovića, kao i knjige pjesama laureata međunarodne nagrade “Branko Radičević”.

Poslije obilaska Sremskih Karlovaca, studenti srpske književnosti i jezika iz Banjaluke, učinili su pjesničko hodočašće Branku Radičeviću na vrhu Stražilova, gdje je veliki srpski pjesnik sahranjen.

Studenti iz Banjaluke, poslije posjete Brankovom kolu, Sremskim Karlovcima i Stražilovu, posjetili su Maticu srpsku u Novom Sadu, najstariju ustanovu kulture u Srba, osnovanu 1826. godine u Pešti.

Sa studentima je u posjeti Sremskim Karlovcima i Novom Sadu bila i profesor Danijela Jelić.

(Agencije)