Magazin 25.10.2015.

Zadužbina “Petar Kočić” na sajmu knjiga u Beogradu

ČITANJE: 2 minute
SAJAM KNJIGA
Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd učestvovaće na ovogodišnjem 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Na beogradskom Sajmu knjiga, zadužbina će predstaviti kapitalno izdanje sabranih djela Petra Kočića, koje su priredili književnici Nikola Vukolić, Nikola Strajnić i Dragutin Ilić.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka -Beograd Nikola Vukolić rekao je da za ovim kapitalnim izdanjem vlada veliko interesovanje, a da su Kočićeva sabrana djela izazvala veliku pažnju na međunarodnim sajmovima u Moskvi i Frankfurtu.

Prema njegovim riječima, Kočićeva sabrana djela biće svečano predstavljena na otvorenom promotivnom prostoru Sajma u Areni jedan, a istog dana predviđeno je da na štandu Zadužbine “Petar Kočić” bude održan susret sa književnikom Draganom Velikićem, koji će govoriti o svojoj novoj knjizi “Montevideo” /duo-drama/, koju je objavila Zadužbina “Petar Kočić”, dvojezično – na srpskom i njemačkom jeziku.

Zadužbina će na svom štandu predstaviti i nova izdanja iz svoje dvojezične biblioteke – “Jablan” Petra Kočića, na srpskom i francuskom jeziku, “Doživljaji mačka Toše” Branka Ćopića, na srpskom i ruskom jeziku, “Sa živog izvora” antologija makedosnke poezije, na srpskom i makedonskom jeziku, koje je priredio akademik Risto Vasilevski.

– Ova antologija predstavlja djelo respektabilnog dometa u svojoj oblasti, djelo koje nam punim sjajem obasjava makedonsko vrijeme poezije, uvjeravajući nas da je umjetnost nešto najljepše što čovjek sebi daruje, ali i prostor najpotpunijeg ljudskog zbližavanja – rekao je Vukolić.

Zadužbina će se ove godine na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstaviti sa petnaest novih naslova, objavljenih ove godine, te svojim dosadašnjim izdanjima, za kojima vlada veliko interesovanje među čitaocima.

– Izdavači koji ne izlažu i ne pojavljuju se na ovakvim sajmovima, i ne postoje na međunaronoj izdavačkoj mapi svijeta jer rijetki su sajmovi koji su ovoliko posećeni i koji nude priliku izdavačima za dogovore i saradnju na polju izdavaštva. Uostalom, zbog toga sajmovi i postoje – rekao je Vukolić.

Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd dvadeset godina samostalno izlaže na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a u toku ove i prethodnih godina zadužbina je postigla brojne uspjehe na međunarodnim sajmovima knjiga.

(Agencije)