Magazin 12.11.2018.

ZADUŽBINA “PETAR KOČIĆ” Na Sajmu u Zagrebu predstavljaju 350 izdanja

ČITANJE: 2 minute

Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd predstaviće 350 naslova na Međunarodnom sajmu knjiga i nastavnih sredstava “Interliber”, koji sutra počinje u Zagrebu.

Iz Zadužbine je saopšteno da će na Sajmu, između ostalih, biti predstavljena dvojezična izdanja biblioteke “Prevodi”, te srpski klasici Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović, Vladan Desnica i Branko Ćopića za koje među posjetiocima iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje.

“Na ovom uglednom sajmu, koji će trajati do 18. novembra, i ove godine će biti održana književna manifestacija `Kočićevo podne` na kojoj će biti svečano uručena književna nagrada `Kočićevo pero` za jesen 2018. godine laureatu Čedomiru Višnjeviću za knjigu `Vreme sporta i razonode`”, navode iz Zadužbine.

U saopštenju se dodaje da će nagrada biti uručena u petak, 16. novembra, a o laureatu će govoriti književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Predstavnici Zadužbine će se i na ovom sajmu družiti sa piscima, a naročito sa mladim stvaraocima, kao i sa drugim značajnim izdavačima sa kojima imaju dugogodišnju saradnju radi objavljivanja klasika i novih književnih djela.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine Nikola Vukolić rekao je da su na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu izdanja ove zadužbine izazvala veliko interesovanje posjetilaca, te da su bila u najužem izboru za glavnu nagradu.

“Cilj je bio da se na ovom sajmu predstavimo što uspješnije, u čemu smo i uspjeli. Za svoj rad i uspješno predstavljanje dobili smo mnogobrojne čestitke čitalaca i uglednih posjetilaca našeg štanda. Imali smo značajne susrete sa piscima i izdavačima iz regiona i svijeta. Dogovorili smo saradnju sa izdavačima iz Kube, Španije, Kine, Italije, Poljske, NJemačke, Grčke, Engleske i drugih zemalja”, naveo je Vukolić.

On je dodao da je ove godine, uprkos mnogobrojnim uspjesima i objavljenim knjigama, izostala finansijska podrška grada Banjaluka koju su, kao institucija od posebnog interesa za grad, ranije dobijali za učešće na sajmovima.

(Srna)