Region 16.09.2021.

ZADUŽENJE: Srbija emitovala zelene evroobveznice vrijedne milijardu evra

ČITANJE: 3 minute

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche). Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od 1,0 mlrd. evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja, saopšteno je iz NBS.

„Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00% i stopi prinosa od 1,26%, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila 3 mlrd. evra. Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05% i stopi prinosa od 2,3%, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 mlrd. evra)“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Dodaje se da je današnjom emisijom zelene obveznice, Republika Srbija postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument.

„Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja“, naglašava se u saopštenju.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo 6 milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije. Posebno me raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00%) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

„Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija su tokom protekla tri dana obavile niz uspešnih razgovora sa mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo preko 200 eminentnih ulagača iz celog sveta“, piše u saopštenju.

„Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja svojevrsnu ocenu ekonomskih performansi, kao i poverenja u ekonomske politike zemlje emitenta od strane investicione javnosti. Činjenica da je u ambijentu još uvek prisutnih neizvesnosti na globalnim tržištima, Republika Srbija ponovo postigla izuzetno povoljne uslove finansiranja, predstavlja potvrdu da renomirani investitori pozitivno ocenjuju performanse naše ekonomije nakon krize i već je svrstavaju među zemlje sa rejtingom investicionog ranga, odnosno visoke sigurnosti ulaganja. Кoliko su današnje emisije bile uspešne govori i činjenica da je Srbija tokom dana, od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, tj. 20% (odnosno 0,35 procentnih poena) – kod „zelene“ 7G obveznice i za 13% (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne 15G obveznice“, naglasila je guverner.

Naglašeno je da je emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala (ICMA – International Capital Market Association), koji su svetski standard. „Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica, dok će sredstva prikupljena emisijom konvencionalne evroobveznice biti iskorišćena delom za refinansiranje postojećih dugova, kao i za pružanje podrške daljem rastu naše ekonomije. Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje“, piše u saopštenju NBS.

(SB)