Region 29.07.2021.

Zaev uoči ekonomskog foruma u Skoplju: Vrata “mini Šengena” otvorena su i za BiH

ČITANJE: 2 minute

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, uoči današnjeg ekonomskog foruma u Skoplju, za “Avaz” poručio je da se radi o inicijativi koja je od izuzetnog značaja za region zapadnog Balkana.

“Predstavnici više od 300 kompanija, kao i međunarodnih institucija, koji su izrazili veliki interes, bit će prisutni u Skoplju. Na ovom događaju bit će promovirano i novo ime inicijative koju smo pokrenuli zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, a koja je do sada neformalno bila nazivana ‘mali Šengen’. Na forumu će biti potpisani memorandum o razumijevanju i jedan međudržavni dogovor, koji će u ogromnoj mjeri olakšati život građana regiona i biznis zajednice”, istakao je Zaev.

Na pitanje o učešću Bosne i Hercegovine u ovoj regionalnoj inicijativi, Zaev kaže da su Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija od samog početka otvorene za sve ostale države zapadnog Balkana.

“Na to ćemo još jedanput ukazati i na ovom forumu. To znači da je poziv otvoren za sve, uključujući BiH. To sam potencirao i na posljednjem sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Ipak, svaka država sama odlučuje da li će se priključiti ovoj inicijativi koja, a u to sam duboko uvjeren, donosi najviše koristi građanima”, zaključio je Zaev.

Kako je naveo Zaev, jedan od dokumenata koji će danas biti potpisan sadrži odredbe za jednostavniji uvoz, izvoz i kretanje/tranzit roba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već je stigao u Skoplje i održao sastanke s kolegama Edijem Ramom i Zoranom Zaevim.

Pristupanje inicijativi otvoreno je i za ostale privrede zapadnog Balkana, međutim, kako „Avaz“ saznaje, Bosna i Hercegovina uopće nije dobila pozivnicu da učestvuje na samitu niti da se pridruži najavljenim sporazumima, a sve zbog činjenice da do sada bh. vlast nije iskazala konkretnu namjeru da postane dio ove priče.

(N.S)