Magazin 15.04.2016.

Zagonetka leptira: Riješena jedna od najvećih misterija prirode

ČITANJE: 2 minute
leptiri
Naučnici su riješili jednu od najvećih misterija prirode – kako funkcioniše migracija leptira monarha od Kanade do Meksika, prenosi BBC.

Ovi leptiri su jedini insekti koji toliko daleko putuju. Tim biologa i matematičara je odlučio da napravi model „unutrašnjeg kompasa“ koji koriste leptiri za navigaciju tokom tog dugačkog puta.

Lider naučnog tima matematičar Ilaj Šlizerman sa Univerziteta u Vašingtonu kaže da je želio da zna kako funkcioniše neurobiološki sistem leptira i šta se od njega može naučiti.

„Leptiri monarsi završavaju svoja putovanja na predodređeni, optimalan način. Oni stignu na određeno mjesto u centralnom Meksiku nakon samo dva mjeseca leta, štedeći energiju i koristeći samo neke signale“, kaže Šlizerman.

Naučnici su uspjeli da direktno iz neurona dobiju podatke o tome kako funkcioniše migracija.

„Identifikovali smo da ulazni signali zavise direktno od Sunca. Jedan je pozicija Sunca, a drugi vođenje računa o vremenu. To insektima daje unutrašnji kompas za putovanje na jug tokom dana“, kaže Šlizerman.

 

Kada su odredili ‘inpute’ za unutrašnji kompas, naučnici su napravili model – strujno kolo – koji simulira njegovo funkcionisanje.

Model se sastoji od dva mehanizma – jedan zasnovan na neuronima iz antena leptira preko kojih stižu podaci o vremenskim intervalima, a drugi je zasnovan na neuronima iz očiju leptira koji prenose podatke o poziciji Sunca.

„Možemo da iskoristimo ovaj koncept da napravimo robotske sisteme – koji bi se napajali sunčevom energijom i čijom navigacijom bi upravljalo Sunce“, kaže Šlizerman.

Jedan od ciljeva njegovog tima je da napravi robotske leptire monarh koji bi pratili insekte tokom migracije.

Pošto se broj ovih leptira sve više smanjuje, roboti leptiri bi mogli da prikupljaju podatke i pomognu njihovom očuvanju.

“Njihov broj se smanjuje, mi bismo željeli da ovi insekti, jedini koji tako daleko migriraju, budu sa nama još mnogo godina“, kaže Šlizerman.

(Blic)