Vijesti 22.01.2016.

Zagrebačka televizija kažnjena zbog govora mržnje

ČITANJE: 1 minuta
zagrebacka televizija
Vijeće za elektronske medije kaznilo je lokalnu zagrebačku televiziju Z1 privremenim oduzimanjem koncesije na tri dana zbog govora mržnje u emisiji “Markov trg” urednika i voditelja Marka Juriča.

Privremeno oduzimanje koncesije počinje od 26. januara u ponoć. Jednoglasnu odluku Vijeće je donijelo zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, a što je utvrđeno na osnovu brojnih pritužbi građana.

Vijeće je saopštilo da će se spis predmeta proslijediti nadležnom Državnom tužilaštvu na postupanje.

Jurič je u emisiji 19. januara uputio poruku Zagrepčanima koji šetaju Cvjetnim trgom da budu “oprezni budući da je u blizini crkva (Srpska pravoslavna crkva) u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari”.

-Pripazite kada se šetate Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi, oštar četnik u blizini- rekao je Jurič u odjavi emisije.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Srpsko narodno vijeće (SNV) juče su oštro osudili govor mržnje i tražili reakciju nadležnih organa.

(Agencije)