Magazin 06.01.2016.

Zagrljaj na ovoj fotografiji krije nevjerovatnu priču

ČITANJE: 3 minute
ahmed i rouz
Ko god da je vidio emotivni zagrljaj Rouz i Ahmeda, pomislio bi da je to zagrljaj kao i svaki drugi.

Ali to nije običan zagrljaj, a oni nisu običan par.

Rouz je tada vidjela Ahmeda prvi put nakon što su se razdvojili prije više od tri godine, a razlog za to su – sukobi u Siriji.

-Kada sam ga ugledala, sve mi je djelovalo nestvarno. Nisam mogla da budem mirna sve dok ga nisam ugledala- rekla je Rouz za “BuzzFeed”.

Rouz nije znala da li će ikada ponovo ugledati njegovo lice, a ta misao joj se vrtila po glavi duge tri godine.

Ona se plašila da Ahmed neće tako lako proći sve te silne granice kako bi došao do Velike Britanije, strahovala je svakog trenutka, slala mu poruke na svakih pola sata…

A negdje poslije 12 sati, Ahmed je prošao kroz vrata aerodroma u Londonu i odmah poletio u topli zagrljaj svojoj supruzi i porodici.

-Moji roditelji, sestra, supruga su stajali na aerodromu i vrištali od sreće kada su me vidjeli. Konstantno su gledali u mene, nisam mogao da vjerujem da ih vidim. Ne mogu da opišem taj osjećaj, stvarno sam bio srećan u tom trenutku- rekao je Ahmed.

Iako je vezu ovog para obilježio sukob u Siriji, ipak njihova priča ima srećan kraj.

Ljubav na prvi pogled

Rouz je rođena i odrasla u Velikoj Britaniji, a Siriju je posjećivala svake godine, jer su njena i Ahmedova porodica bile bliske. Tokom 2009. godine oni su postali par, a on ju je odmah pitao da se uda za njega, što je ona odbila.

-U tom trenutku mi je bilo prioritet obrazovanje, a ne brak- rekla je ona, a kada je počeo građanski rat, par je izgubio svaki kontakt.

Rouz je pokušavala na svaki mogući način da stupi u kontakt sa Ahmedom, ali bezuspješno. On je tada radio u policijskoj bolnici, nisu se vidjeli godinama. Kada se opsada završila, Ahmed je otišao u glavni grad Sirije da završi studije medicine, ali pakao se ponovo vratio.

-Moja porodica i ja smo kasnije otišli u Libiju, nosila sam vjenčanicu, ali Ahmed nije mogao da pređe granicu. Isplanirali smo da se vjenčamo u decembru – priča ona.

Ali decembar nikad nije došao.

Rouz i Ahmed su bili ponovo primorani da provedu nekoliko mjeseci odvojeno, u različitim zemljama. Ona je nastavila svoje studije farmacije, dok je on završio svoje studije medicine i zaposlio se u jednoj bolnici u Damasku.

Kao ljekar, on je konstantno bio pod velikim rizikom da bude ubijen, a ona je svakog dana je pratila vijesti kako bi se uvjerila da li je živ.

A onda je 2013. godine pao u zatočeništvo.

-Znala sam da će da ga odvedu, bio je profesionalac. Čekala sam da mi se javi. Ništa. Zvala sam ga, neko mi se javi, pa spusti slušalicu. Pokušavala sam ponovo, ali uvijek ista priča. Pitala sam se gdje je, pomislila sam da ga nikad više neću vidjeti- rekla je.

Mislila je da je Ahmed ubijen.

-Ne mogu da vam opišem svoje emocije, ne mogu da vam opišem kako se osjećam. Imam mnogo prijatelja koji su nestali u tim sukobima i boli neopisivo- rekla je Rouz, a onda je 2014. godine oslobođen, a prije četiri dana par se nakon nekoliko godina ponovo sreo.

On i dan-danas ne može da priča o tome šta je sve preživio.

-Vidim da i dalje pati. Jedva da može da stoji na svojim nogama, on je i dalje u bolovima. Nikad mi nije ispričao cijelu priču. Osjeća veliku krivicu što je on sada na sigurnom, a njegovi prijateji nisu, djeca, žene- ističe Rouz.

Ahmed i Rouz su se vjenčali sredinom 2015. godine.

http://twitter.com/tweets4peace/status/682898854354776064/photo/1

(B92)