Vijesti 09.11.2020.

ZAGRLJAJ SA DJEČAKOM: U Prijedoru oslikan mural posvećen mitropolitu Amfilohiju

ČITANJE: 2 minute

Veličanstveni mural na kome je oslikan zagrljaj mitropolita Amfilohija i dječaka jutros je osvanuo u Prijedoru.

Ispisana je i poruka: Bog svakoga drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio. A Amfilohije je, uradio mnogo, kažu Stevan i Miloš koji su danima oslikavali mural u čast mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

“Tehnički, nama je ovo bio najteži zadatak. Pogotovo, eto, bojali smo se ta četiri dana da li će biti lik mitropolita Amfilohija prepoznatljiv. Jer ukoliko ne bi bio prepoznatljiv ovo ne bi bio mural posvećen njemu”, kaže Stevan Šeatović, autor murala, prenosi ATV.

Od velikog broja fotografija, bilo je teško izabrati pravu. Onog trenutka kada su ugledali fotografiju zagrljaja Amfilohija i dječaka, više nije bilo dileme. U mural su pretočili fotografiju Dragana Nikolića iz Crne Gore. On je, prije tri godine, zabilježio dirljiv trenutak i susret dječaka i mitropolita.

“Momenat kada je fotografija nastala i objavljena vrlo brzo, ona je onako poprilčno lijepo primljena među ljudima koji su eto pratili taj moj rad. Međutim, vrijeme, uslovi.. malo je pala u zaborav. Ali evo sada zahvaljujući Milošu i Dariju opet je nekako zasijala punim sjajem. Na zadovoljstvo svih nas koji smo bili duhovna čeda mitropolita Amfilohija”, kaže Dragan Nikolić, autor fotografije.

Dječak u zagrljaju mitropolita Amfilohija je mali Vuk, koji se krstio na dan kada je fotografija nastala. Njegov otac Marko Milačić, na društvenim mrežama zahvalio se autorima murala.

“Iako nije važno ko je na slici sa mitropolitom, ipak sam ponosan što je inspiracija fotografija mog sina Vuka sa našim Đedom”, napisao je na Tviteru Marko Milačić.

Mural, kažu mladi Prijedorčani, šalje snažnu poruku jer je Amfilohije predstavljen kao svetovno biće.

“Mislim da ova mural prosto ne bi trebalo da izaziva negativne reakcije. Sada, ne možemo svima udovoljiti. Ali ja se nadam da će on potrajati i da će da uljepša ovaj dio grada”, kaže Stevan Šeatović.

Od mitropolita Amfilohija Muralom se oprostila i Foča. Njegov lik krasi i zidine u Nevesinju. Počast su mu danas odali i igrači banjačukog Borca, uz poruku “Upalio si svijeću, sad vidimo put.”

(SB/Banjaluka.net)