Svijet 04.02.2023.

Zaharova: Brisel krši principe na kojima je građena EU

ČITANJE: 1 minuta

Izjave zvaničnika EU nakon samita sa Ukrajinom u potpunosti krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocijenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Јučerašnji samit još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu, a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO – navela je Zaharova.

Ona navodi da EU prediđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahtjeve prema kandidatima i proglašava “zajedničke vrijednosti”, solidarišući se sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini, a pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina.

Zaharova je poručila da “sve učesnike samita čeka surovo razočarenje – ciljevi specijalne operacije biće postignuti”, prenosi Sputnjik.

– Pozivi Brisela na mir su licemjerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava – istakla je Zaharova.

Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu uz učešće predsjednika Evropskog savjeta, Evropske komisije i šefa diplomatije EU.

Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na “mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije” i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

(Srna/ N.S)

Oznake: Marija Zaharova