Svijet 17.12.2022.

Zaharova: Deveti paket sankcija će povećati socijalne i ekonomske probleme EU

ČITANJE: 1 minuta

Deveti paket sankcija koje je EU uvela Rusiji ove sedmice samo će povećati socijalne i ekonomske probleme EU, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Lideri EU nisu u stanju da prekinu začarani krug ograničenja i priznaju da su sve antiruske sankcije i politika pritiska propali. Novi paket će imati isti efekat kao i prethodni, odnosno pogoršaće socijalne i ekonomske probleme u samoj EU”, rekla je Zaharova.

Ona je navela da je nerazumno ponašanje EU dovelo do nestašice energije i velike inflacije širom Evrope i ugrožava njen industrijski napredak.

Zaharova je istakla da SAD imaju najviše koristi od evropskih sankcija protiv Rusije, a da zemlje u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi trpe nesrazmjerno veće posljedice.

Ona je podsjetila da je Rusija u više navrata pozivala EU da izbjegava mjere kojima se ograničava izvoz ruske hrane i đubriva.

Zaharova je dodala da Brisel treba da preduzme “sveobuhvatne, a ne kozmetičke korake kako bi omogućio pravno isključenje iz sankcionog paketa ograničenja koja utiču na snabdijevanje žitom, đubrivima i robom bilo direktno ili indirektno”.

(Srna/ N.S)

Oznake: Marija Zaharova