Politika 23.07.2021.

ZAHAROVA: Incko nije izvukao pouku iz 2015. kada je u UN propala rezolucija poput njegove odluke

ČITANJE: 2 minute

Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, izjavila je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da “protivzakonite Inckove radnje protivrječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika”, prenosi RTRS.

– Inckova takozvana “odluka” o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira “poricanje” zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane – rekla je Zaharova.

Zaharova je napomenula da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

– Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna djelatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana – rekla je Zaharova.

Zaharova je upozorila da su ugroženi međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda.

– Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje. Nažalost, Incko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti UN-a progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana – poručila je Zaharova, dodavši da “odluka” Visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice.

– Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda, a visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao – poručila je Zaharova.

Ovaj incident, navodi Zaharova, jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

(SB)

Oznake: Marija Zaharova