Svijet 04.01.2023.

ZAHAROVA: Italija ne može da bude posrednik između Moskve i Kijeva, pozicija Rima je antiruska

ČITANJE: 1 minuta

Potparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova komentarisala je “ponudu” premijerke Italije Đorđe Meloni, da upravo ova država bude posrednik u rješavanju sukoba Rusije i Ukrajine, te je odbila taj prijedlog.

Uprkos ponudi italijanske premijerke, Zaharova je izjavila kako Italija ne može imati takvu ulogu u ovoj situaciji.

“Mnoge zemlje izjavljuju da su spremne učestvovati u rješavanju ukrajinske krize, a neke nam direktno nude svoje usluge posredovanja. Neke to rade iskreno, druge slijede svoje sebične ciljeve, pokušavaju da se ‘uglave’ u pregovarački proces da bi dobile vanjskopolitičke poene. Italija ne može biti posrednik između Moskve i Kijeva, jer pomaže kijevskom režimu i zauzima agresivnu antirusku poziciju”, rekla je Zaharova.

Takođe, objasnila je da je jako čudno slušati prijedloge o posredovanju od zemalja koje su od početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini zauzele antiruski stav te šalju oružje Kijevu.

“Ove neodgovorne radnje ne samo da umnožavaju broj žrtava, uključujući i one među civilnim stanovništvom. To odlaže završetak sukoba. Međutim, zapadni sponzori Kijeva, među koje nažalost spada i Italija, ne misle stati. Naprotiv, oni povećavaju zalihe”, zaključila je Marija Zaharova, prenosi nova.rs.

(SB)

Oznake: Marija Zaharova