Region 26.12.2022.

ZAHAROVA: Moguć veliki konflikt na Balkanu

ČITANJE: 2 minute

Ignorisanje međunarodnog prava na samoproglašenom Kosovu samo ohrabruje Prištinu, što može dovesti do izbijanja velikog konflikta na Balkanu, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je ukazala da je čvrsto poštovanje međunarodnih pravnih osnova ključni preduslov za rješavanje situacije na Kosovu i da su neprihvatljivi pokušaji ignorisanja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Najnovije zaoštravanje koje se desilo u toj pokrajini jasno pokazuje da udaljavanje od aktuelnog regulativnog okvira za Kosovo samo čini da su prištinski radikali problematičniji. Stvarni, veliki konflikt je možda prilično blizu”, upozorila je ona.

Zaharova je podsjetila da Srbi u prethodnih 17 dana drže straže na barikadama koje su podigli na sjeveru pokrajine kao znak protesta zbog pritvaranja bivšeg lokalnog policajca Dejana Pantića, prenosi TASS.

“Takav legitimni oblik mirnog, nenasilnog otpora redovnim potezima zastrašivanja i diskriminacije na etničkim osnovama razljutio je ‘vlasti’ kosovskih Albanaca. Upućene su prijetnje da će barikade biti uklonjene teškom mehanizacijom. Lista Srba optuženih za “terorizam” javno cirkuliše. Na tim listama su imena i članova porodice predsjednika Aleksandra Vučića”, rekla je ona.

Zaharova je naglasila da “NATO i EU kontigenti ne mogu da izvrše uticaj povodom pogoršanja situacije u vezi sa Kosovom” i da Brisel pada u zamku Kosova.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova izjavila da je da konstantan pritisak od EU i vodećih zemlja na Srbe na Kosovu “u potpunoj suprotnosti sa njihovim sramotnim ćutanjem kada god Priština ne poštuje svoju obavezu o kreiranju Zajednice srpskih opština u pokrajini”.

Ona je ocijenila da “EU namjerno uništava Briselski sporazum iz 2013. i ignoriše ponašanje Kosova, koje dobija liberalizaciju viznih pravila ili razmatranje prijave za članstvo samoproglašenog Kosova u EU”.

(Srna/SB)

Oznake: Marija Zaharova