Svijet 29.09.2022.

Zaharova: Sjeverni tok je sabotiran na mjestu koje kontrolišu američki obavještajci

ČITANJE: 1 minuta

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su se puknuća gasovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala isticanje gasa kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je “u potpunosti pod kontrolom” američkih obavještajnih agencija.

Oglasila se i portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je rekla da “Vašington ima punu kontrolu” nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima ističe gas iz gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke.

“To se dogodilo u trgovinskim i privrednim zonama Danske i Švedske”, rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak, prenosi Index.

“To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi”, rekla je.

Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji da pristupi vojnom savezu nakon što je napustila svoju istorijsku politiku nesvrstanosti.

Evropska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom gasovodu prema Evropi i obećala je “snažan” odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture.

Iako nijedan gasovod nije bio u upotrebi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena gasom koji izlazi u Baltičko more, a prvo puknuće je uočeno u ponedjeljak.