Svijet 27.11.2022.

Zaharova: Za energetsku krizu krivi kreatori evropske politike

ČITANJE: 2 minute

Za energetsku krizu u Evropi krivi su kreatori evropske politike, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Navela je da su evropski lideri “gurnuli Evropu, posebno EU, ka globalnom energetskom kolapsu”.

Oni tek treba da ubijede svoje građane birače da kriza nije samo dobra i ispravna, već je u njihovom interesu. To je test demokratije – rekla je Zaharova za rusku televiziju Centar, prenosi RTRS.

Ona je navela da su evropske zemlje “odradile dobar posao” u energetskoj sferi, posebno u vezi sa eksplozijama koje su oštetile gasovode “Sjeverni tok 1 i 2” krajem septembra.

– Govorimo o Baltičkom moru, području koje kontrolišu zemlje NATO-a… Ovo je njihova zona odgovornosti – napomenula je Zaharova.

Ona je navela su se zapadne zemlje uzdržale od prenagljenih zaključaka ili upiranja prstom, što je praksa koju ne poštuju ako postoji naredba da se optuži Rusija. Gasovodi “Sjeverni tok 1 i 2” su izgrađeni za isporuku ruskog prirodnog gasa direktno u Njemačku, ali su naglo izgubili pritisak 26. septembra, nakon serije podvodnih eksplozija kod ostrva Bornholm, koje se nalazi u ekonomskim zonama Danske i Švedske.

Iz Moskve je više puta saopšteno da Rusija nema nikakve veze sa incidentom. Prošlog mjeseca, rusko Ministarstvo odbrane optužilo je britansku mornaricu da je učestvovala u “terorističkom napadu” koji je uništio gasovode, a Velika Britanija je odbacila optužbe.

Ruski zvaničnici su naveli da su SAD imale najviše koristi od tog poremećaja, jer su umanjene sposobnosti EU da prima isporuke prirodnog gasa iz Rusije.

Incident u Sjevernom toku samo je povećao energetske probleme Evrope, koji su počeli da se usložnjavaju nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ograničenja su izazvala velike poremećaje u isporuci energije, što je izazvalo proteste u brojnim zemljama EU protiv naglih skokova cijena energije i porasta troškova života poljlednjih mjeseci, prenosi Raša tudej.

(Z.M)

Oznake: EU, Marija Zaharova