Vijesti 01.10.2022.

Zaharova: Zapad je pokazao da je spreman da odbaci Ukrajinu

ČITANJE: 2 minute

Marija Zaharova komentarisala je odluku Ukrajine da zatraži brzi pristup NATO-u i reakciju Zapada na ovakav čin Kijeva. U saopštenju koje je objavila na Telegramu, Zaharova je rekla kako je Zapad odbijanjem brzog pristupa Ukrajine NATO-u pokazao spremnost da iskoristi i odbaci Vlaadimira Zelenskog.

Zakon broj 1 Zapada kaže: “Ako ste jednom kupljeni, čak i po visokoj cijeni, to ne znači da ne možete biti bačeni nakon upotrebe”, rekla je Zaharova. Podsjetimo, nakon što je Rusija jučer objavila aneksiju ukrajinskih teritorija, iz Kijeva su saopćili kako žele po ubrzanoj proceduri ući u NATO, prenosi Avaz.

De fakto, mi smo već krenuli u NATO. De facto smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse. Danas Ukrajina aplicira da to uradimo de jure. Kroz proceduru koja će zadovoljiti naš značaj za zaštitu cijele naše zajednice. Poduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem nastojanja Ukrajine da se ubrzano pridruži NATO-u , rekao je Zelenski. Povodom odluke Ukrajine oglasili su se i iz Bijele kuće, tačnije savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivankoji je govorio o ozbiljnosti ukrajinske odluke.

Sjedinjene Američke Države su jasno istakle kako podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO-a. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje žele da se pridruže. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vrijeme , zaključio je Salivan. O ulasku Ukrajine u NATO oglasila se i šefica njemačke diplomatije Analena Berbok.

Razumijem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako imamo odgovornosti osigurati da se rat ne proširi na druge zemlje te da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas – rekla je Berbok.

(Z.M)