Politika 08.12.2022.

Zahiragić najavio: Ako SDA bude imala 13 delegata, blokiraćemo formiranje vlasti

ČITANJE: 1 minuta

Smatram da je blokada ono što rade “osmorka” i HDZ, rekao je za Federalnu televiziju Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i novoizabrani delegat u Domu naroda Federacije.

Navodi da su SDA svi potencijalni partneri kada se završe posredni izbori.

“Ukoliko se SDA sa 13 može zaobići u formiranju vlasti, onda se i HDZ može zaobići. HDZ čini nezaobilaznim 13 u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH. I onda u Klubu Hrvata ako neko ima 13 je nezoabilazan, a u Klubu Bošnjaka ako neko ima 13 ipak je zaobilazan? Što znači da i u posrednim izborima bošnjačka volja vrijedi manje od hrvatske”, rekao je Zahiragić.

Naglašava da onog momenta kada i ako SDA bude imala 13 delegata, sve što se dogovorilo pada u vodu.

“Ukoliko ne, oni će možda pokušati formirati vlast i izbaciti relativnog izbornog pobjednika iz vlasti. To je jedna avantura koja je vrlo opasna”, zaključio je Zahiragić.

On je govorio o tome hoće li SDA blokirati imenovanje mandatara za sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz saglasnost dva potpredsjednika. U članu 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz saglasnost potpredsjednika”. kaže Zahiragić.

Kako je naveo, rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament.

“Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?”