Politika 12.01.2022.

ZAHTJEV: 30 poslanika EP traži istragu o Varheljiju, pripisuju mu podršku Dodiku

ČITANJE: 2 minute

Trideset članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH.

U pismu upućenom Ursuli von der Leyen, parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu kako prate situaciju u Bosni i Hercegovini te naglašavaju kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu, prenosi Klix.

“Zbog toga smo izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetit će i evropska vanjska politika”, navodi se u pismu.

U pismu, parlamentarci ističu kako Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštivanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH.

“Ne dijele sve zemlje Evropske unije ove ciljeve. Izvještava se o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS-u uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Nakon toga parlamentarci su se osvrnuli na rad Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija i njegovu ulogu u podržavanju Milorada Dodika.

“Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johann Sattler, u kojem stoji da se Oliver Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelyi složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija”, ističe se u pismu parlamentaraca.

Na kraju pisma parlamentarci naglašavaju kako se evropski komesar ne možemo ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

“Ako se nepristrasnost i neutralnost komisije dovodi u pitanje, geopolitički balans postaje automatski ugrožen. U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varhelyija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše?”, stoji u zaključku pisma koje potpisuje 30 članova Evropskog parlamenta.

(SB)

Oznake: Oliver Varhelji