Svijet 06.03.2021.

ZAHTJEV EU: Vašington da dozvoli izvoz vakcina “Astra Zeneka”

ČITANJE: 1 minuta

Evropska unija zatražiće od SAD da dozvoli izvoz više miliona doza vakcina protiv virusa korona kompanije “Astra Zeneka” u okviru nastojanja da premosti nedostatak naručenih doza, piše britanski dnevnik “Fajnenšel tajms”.

Isti izvor navodi da EU želi da Vašington osigura slobodan protok isporuke ključnih sastojaka vakcine neophodnih u evropskoj proizvodnji.

– Vjerujemo da možemo zajedno raditi sa SAD kako bi osigurali da se sa dozama vakcine, proizvedenim ili pakovanim u toj zemlji, u potpunosti ispoštuju ugovorene obaveze proizvođača prema EU – ističe se u saopštenju iz Evropske komisije.

Članice EU počele su program vakcinacije u decembru, ali sve teče mnogo sporije nego u drugim razvijenim zemljama, uključujući Britaniju i SAD.

Zvaničnici za slab napredak programa imunizacije, djelimično okrivljuju probleme u isporuci proizvođača.

Evropska komisija i Italija su tokom sedmice blokirale isporuku vakcine “Astra Zeneke” za Australiju pošto farmaceutska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obaveze prema EU.

Englesko-švedska farmacetuska kompanija je na udaru kritika u EU zbog odgađanja isporuka vakcine u blok koji je do kraja juna naručio 300 miliona doza.

(Srna/ N.S)

Oznake: Astra Zeneka, EU, SAD