Vijesti 11.03.2021.

Zahvaljujući Ambasadi SAD obnovljena OŠ “Vuk Karadžić” u Jezeru

ČITANJE: 3 minute

Elen Džermejn, zamjenica ambasadora SAD, sa saradnicima posjetila je danas opštinu Jezero i sa Snežanom Ružičić, načelnicom opštine, ozvaničila završetak radova na rekonstrukciji Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koju je sa oko 170.000 maraka finansirala Ambasada SAD.

I Ružičićeva i Džermejnova su istakle da je važno djeci pružiti kvalitetno obrazovanje, a dobri uslovi u školi su, kako su istakle, najbolji način da djeca steknu uslove za bolji život, prenose Nezavisne.

“Mladi ljudi u Jezeru u BiH uopšte zaslužuju i trebaju snažnu i prosperitetnu budućnost sa jakom i prosperitetnom ekonomijom”, rekla je Džermejnova. U Ambasadi SAD su podsjetili na vezu Jezera u BiH i Jezera na Marsu, u koji je Američka svemirska agencija nedavno spustila rover, koji će istraživati mogućnost postojanja života na Marsu. Naglašeno je da je ovaj projekat realizovan zahvaljujući Evropskoj komandi Oružanih snaga SAD i Kancelariji za odbrambenu saradnju pri Ambasadi.

Ružičićeva je za “Nezavisne” istakla da je s Džermejnovom razgovarala o mogućim projektima sa Ambasadom SAD i sa NASA, kako bi se ova veza i dalje razvijala, posebno u korist mladih generacija koje žive u Jezeru.

“Izložila sam joj plan da u narednim danima obavimo sastanak s predstavnicima univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci kako bismo mogli delegirati neki projekat koji bismo uputili ka NASA. Zahvalićemo i NASA i Ambasadi na tome što na ovaj način promovišu našu opštinu, za koju je sad čuo čitav svijet”, rekla je ona.

U planu je, kako je istakla, i izgradnja naučnopokaznog centra u Jezeru, u kojem bi se pratile aktivnosti NASA u Jezeru na Marsu, a želja je da se instalira i jedan teleskop. Ružičićeva je rekla da joj je želja realizovati i nekoliko ekoloških projekata poput uklanjanja divljih deponija i uređenja, što bi, uz teme vezane za NASA, moglo pospješiti i dolazak turista.

Jedan od preduslova za saradnju sa NASA je i učešće BiH u programu GLOBE, odnosno u NASA međunarodnom naučnom i obrazovnom programu čija je misija da promoviše izučavanje prirodnih nauka, unaprijedi ekološku pismenost i brigu za ekologiju i promociju naučnih otkrića.

U Ambasadi SAD su za “Nezavisne” objasnili da bi program učenicima iz BiH omogućio saradnju sa agencijom NASA u niskobudžetnim naučnim aktivnostima i davanje doprinosa boljem razumijevanju zaštite okoline na globalnom nivou.

“Učešće u programu GLOBE je dobrovoljno i besplatno za škole, što pruža mogućnost za unapređenje izučavanja prirodnih nauka. Učenici širom svijeta unapređuju svoje iskustvo u oblasti prirodnih nauka kroz učešće u programu GLOBE, uključujući i učenike iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja širom Evrope”, pojasnili su oni.

Kako su istakli, uz podršku Nacionalne naučne fondacije, Nacionalne uprave za okeane i atmosferu i Ministarstva spoljnih poslova SAD, sponzor programa GLOBE je NASA.

“Na međunarodnom nivou, GLOBE se provodi putem međuvladinih sporazuma, a pritom svaka država partner daje na uvid svoje izvještaje o provedenim aktivnostima”, objasnili su nam.

BiH još nije članica GLOBE programa, a prije nekoliko dana smo poslali pitanje Birou za odnose s javnošću Vlade RS u vezi s ovom temom i kada bi RS mogla dati saglasnost da BiH uđe u ovaj program.

(SB)