Vijesti 14.05.2021.

ZAJEDNIČKA INVESTICIJA GRADA I VLADE SRPSKE: Stanivuković obišao radove na sportskoj dvorani Lauš

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković obišao je radove na sportskoj dvorani Lauš koja se prvenstveno gradi za potrebe odvijanja redovnog nastavnog procesa u OŠ „Sveti Sava“, ali koja će i omogućiti izvođenje vannastavnih i trenažnih procesa u optimalnim uslovima.

-Na području grada veliki je broj škola koje nemaju adekvatne fiskulturne sale, što je svakako problem za odrastanje djeteta, koje ne može da radi fizičko u optimalnim uslovima. Naš cilj je da taj problem bude riješen, a u toku je rješavanje pitanja fiskulturne sale u naselju Lauš- istakao je gradonačelnik Banje Luke.

FOTO: A ČAVIĆ

On je istakao da je projekat izgradnje ove dvorane započela prethodna administracija, koja je u te svrhe izdvojila 100.000 KM, a u ovogodišnjem budžetu planirano je izdvajanje u iznosu od 750.000KM. Drugu polovinu će finansirati Vlada Republike Srpske, tako da ukupna vrijednost ove investicije iznosi 1,5 milona KM.

-Ovo je zajednička investicija Grada i Vlade Republike Srpske, kojom ćemo obezbijediti modernu fiskulturnu salu u naselju Lauš, te se očekuje da do kraja godine dvorana bude pokrivena, a da nakon toga započnu radovi na unutrašnjem uređenju, kako bi dvorana bila u funkciji u drugom polugodištu nove školske godine – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

FOTO: A. ČAVIĆ

Kako je kazao, planirana je izgradnja dvorane sa pripadajućim unutrašnjim tribinama, uz postojeći objekat škole, te otvorenog sportskog igrališta sa pripadajućim vanjskim tribinama.

Biće rekonstruisane postojeće prostorije suterena u kojima se nalaze pomoćna sala, svlačionice, ostava i sanitarni blok, dok je u prizemlju planirana izgradnja novih svlačionica, sanitarnih čvorova, nastavničkog kabineta, spravarnice i neophodnih komunikacija.

FOTO: A. ČAVIĆ

Nova dvorana biće izgrađena od najsavremenijih materijala, dostupnih na tržištu, a velika pažnja posvetiće se zadovoljavanju uslova energetske efikasnosti predviđenih za ovakvu vrstu objekta.

-U prethodnom periodu susreli smo se sa još jednim izazovom, a koji se tiče izgradnje krova sportske dvorane, te će najvjerovatnije biti potrebno mijenjati projektnu dokumentaciju i izdvojiti dodatna sredstva u iznosu od 200.000KM, s ciljem da se ovaj projekat uradi na najkvalitetniji mogući način-rekao je gradonačelnik.

Kako je naveo, osim projekta na Laušu, u planu je da se u naselju Starčevica u sklopu OŠ „Branko Radičević“ uredi školsko dvorište i izgrade sportski tereni za košarku, odbojku i fudbal, a planirana je izgradnja i teretana na otvorenom.

(N.S)