Vijesti 27.05.2019.

Zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom nosi ime Arie Livne

ČITANJE: 1 minuta

Zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom, koji su osnovali Daun sindrom centar Banjaluka i Udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Beograd nosiće ime Arie Livne.

“Livne je, zajedno sa Zoranom Jelićem, upravnikom Daun sindrom centra Banjaluka, začetnik ovog rehabilitacionog projekta za osobe sa Daunovim sindromom ma gdje oni bili, boravili i živjeli”, saopšteno je iz banjalučkog Daun sindrom centra.

Predstavnici Daun sindrom centara Banjaluka i Beograd potpisali su u petak ugovor o osnivanju zajedničkog centra za rehabilitaciju osoba s ovim sindromom, prema kojem će do sedam godina biti rehabilitovane u centru u Beogradu, dok će od 19 godina i više biti rehabilitovane u Banjaluci.

Livne je, nakon potpisivanja ugovora, istakao da društvo treba da učini sve da bi ovim ljudima bio olakšan život.

Marija Pavlović, predsjednica Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Beograd, kazala je da je ovo istorijski trenutak.

Jelić je rekao da je ovaj projekat u njihovom  centru započet još 2016. “Naš centar prenio je model dobre prakse iz EU, odnosno rehabilitacioni program PAIN. Cilj je da se osobe sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, te da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta u skladu s njihovim mogućnostima”, kazao je Jelić.

(Nezavisne)